Bez KSČM by vláda Andreje Babiše neprosadila nic

18. 12. 2021

Včera se uskutečnilo poslední jednání koaliční vlády ANO a ČSSD. Na závěrečné tiskové konferenci, které se nezúčastnil žádný člen vlády za sociální demokracii, Babiš poděkoval všem ministrům za spolupráci a lidem za podporu. »Myslím si, že můžu říct za všechny, že jsme dělali maximum pro to, abychom jejich očekávání naplnili,« uvedl Babiš.

Za úspěch považuje, že menšinový kabinet ANO a ČSSD vydržel celé funkční období. To podle něj nebylo lehké, neboť poslední dva roky ho ovlivnila koronavirová pandemie. »Jaká byla naše vláda, vyhodnotí historie v nějakém čase,« řekl Babiš. ČR podle něj prosperuje, má nejnižší nezaměstnanost v EU, nízkou zadluženost. Vyzdvihl, že jeho kabinet navyšoval důchody, snižoval daně a investoval do dopravy, zdravotnictví, digitalizace, sportu nebo armády.

Babiš ve výčtu úspěchů své vlády opomněl poděkovat také komunistům, kteří vládu tolerovali. To se ale podle Konečné dalo čekat. »Škoda, že nám pán Babiš nepoděkoval, ale to bych u člověka jeho formátu ani nečekala, protože on už hraje jiné hry s jinými hráči a na ty, kteří mu pomohli tohle všechno realizovat, rád zapomene,« uvedla. Nicméně volič by si podle ní měl uvědomit, že nebýt KSČM, tak nic z toho, co premiér vyzdvihl, by nebylo.

»Pan Babiš to dokázal jen proto, že KSČM vládu tolerovala. Spousta věcí, o kterých mluvil, jako je zvyšování minimální mzdy nebo důchodů byly programové priority KSČM. Bez nás by si na ně pan Babiš nevzpomněl, že je potom realizoval, je v pořádku, protože jsme měli dohodu. Ale nebýt nás, tak nic z toho by nebylo,« uvedla.

Svědčí to podle ní o tom, jak je důležité, aby KSČM byla v Poslanecké sněmovně. »Možná si to voliči uvědomí teď, v době, kdy tam nebudou mít zastání,« dodala Konečná.

Autor: 
(jad) kráceno
Zdroj: 
ihalo 18. 12. 2021