Ivana Olbrachta zhanobit nenecháme!

7. 1. 2022

Semily by se měly stydět! A nejen Semily. Hanba! Hanba! Hanba!

Je to 140 let, co se v Semilech narodil významný spisovatel Ivan Olbracht. Člověk by očekával, že město alespoň oficiálně položí květiny k jeho památníku. To bychom se ovšem nesměli nacházet v České republice na vrcholu pandemie antikomunismu.

Skvělého národního umělce, který pro svět zachoval příběh Nikoly Šuhaje loupežníka, nazývá jakýsi ředitel tamního gymnázia "kontroverzní osobou", čímž pouze ospravedlňuje vlastní zapšklost a nenávist. Nestačí, že Ivana Olbrachta zbavily Semily čestného občanství. Teď z něj budou dělat kolaboranta. V článku se navíc dočteme, že "ve veřejných knihovnách už je ale o díla spisovatele Ivana Olbrachta zájem jen marginální". Připomeňme si, že jeho dílo je však stále součástí povinné četby a maturitních otázek z českého jazyka.

Úroveň současné systémem podporované české kultury snad není ani možné slušně komentovat. Ovšem lepší to nebude, když se nepostavíme na obranu těch, kteří pro naši kulturu skutečně něco udělali a zanechali v ní svůj nesmrtelný odkaz. To i v ukrajinské Koločavě s odkazem Ivana Olbrachta zacházejí lépe. Otázka je na jak dlouho, když už i tam pronikla ona slavná "pravda a láska".

Jen na doplnění - že žádné oslavy nebudou jsem se po emailu snažila ověřit přímo na městském úřadě v Semilech, odkud se ani neobtěžovali odepsat.

Více zde: https://www.novinky.cz/…/padouch-nebo-vyznamna-osobnost-pre…

Autor: 
Petra Prokšanová, předsedkyně Komise mládeže ÚV KSČM
Zdroj: 
fb