Rychleji, výš, silněji – společně!

27. 1. 2022

Čínský prezident Si Ťin-pching se setkal s předsedou Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem ve státním penzionu Diaoyutai.

Je vhodné zmínit, že 25. leden 2022 je v čínském lunárním kalendáři dnem malého nového roku a čínský Nový rok oficiálně začne za několik dní. Prezident Si Ťin-pching přivítal prezidenta Thomase Bacha na oslavách čínského svátku jara.

Členové Mezinárodního olympijského výboru a čínský prezident spolu s jeho členy Dingem Süe-siangem, Jang Ťie-čchi, Cchaj Čchi a Wang I hovořili o tematických otázkách a přípravách olympijských her v Pekingu – 2022.

Prezident Si uvedl, že všechna připravovaná opatření jsou v podstatě výsledkem nepřetržitých příprav po dobu šesti let, což umožnilo uspořádat zimní olympijské hry v Pekingu v roce 2022 včas, jak bylo slíbeno. Čína podle něj dodrží svůj slib a představí světu zefektivněné, bezpečné a velkolepé olympijské hry.

Je to poprvé, kdy se bude konat kompletní celosvětová sportovní akce, jak bylo naplánováno od vypuknutí pandemie COVID-19. Je to příklad uvedení nového olympijského hesla do praxe: »Rychleji, výš, silněji – společně«.

Prezident Si vyjádřil uspokojení nad tím, že Čína získala pro pořádání zimních olympijských her podporu nejen čínského lidu, ale i mezinárodního společenství. Uvedené akce se zúčastní přibližně 3000 sportovců z 90 různých států a regionů světa, kteří budou na hrách soutěžit.

Letošní hry budou zahrnovat více disciplín, takže bude rozdělováno více zlatých medailí než na jakýchkoli předchozích hrách. S tím souvisí i větší počet závodníků, kteří se o ně budou ucházet. Si dále sdělil, že s ohledem na komplexní priority sportovců dělá Čína maximum pro to, aby zajistila kvalitní vybavení, software, místa konání her, zázemí a služby. Zdůraznil také, že za základním cílem pořádání her je zapojení 300 milionů lidí do zimních sportů. »Led a sníh mají také stejnou hodnotu jako zlato a stříbro,« uvedl. Pořádání her také podpořilo rozvoj odvětví zimních sportů a ekonomiky »ledu a sněhu« v Číně.

Postupným pořádáním letních olympijských her – 2008 v Pekingu, olympijských her mládeže – 2014 v Nanjingu a zimních olympijských her – 2022 v Pekingu Čína znovu zažehla vášně a morálku Číňanů pro olympijské hnutí a podpořila rozvoj sportu v Číně, který rovněž sehrál důležitou roli při propagaci olympijského ducha po celém světě.

Si Ťin-pching připomněl, že koncept »Společně« je důležitější než kdy jindy. Dále zmínil, že všechny státy světa by se měly spojit v jednu mohutnou loď a plout vstříc světlé budoucnosti. To proto, že heslo »Společně za společnou budoucnost« bylo vyhlášeno jako oficiální motto pro olympijské hry v Pekingu – 2022.

Prezident vyjádřil Thomasi Bachovi své odhodlání, že Čína bude ve větší míře přispívat k olympijskému hnutí a k rozvoji společenství se společnou budoucností lidstva. Bach popřál čínskému lidu šťastný svátek jara a hodně štěstí v čínském roce tygra. Ocenil také společné úsilí čínských úřadů a lidu při zajišťování skvělých a hladkých příprav her, výjimečných sportovišť, rozsáhlých protiopatření COVID-19 a pokrokových myšlenek udržitelnosti.

Také ocenil čínskou efektivitu, vytrvalost a konkurenceschopnost. Bach vyjádřil Číně srdečný dík za její pohostinnost a pečlivé přípravy pro MOV a sportovce z celého světa. Vyjádřil naprostou důvěru, že důkladná opatření Číny zajistí bezpečný, hladký a úspěšný průběh her. Cíl Číny – zapojit do zimních sportů více než 300 milionů lidí, byl podle něj splněn.

Prezident MOV na závěr vyjádřil přání, aby Rok tygra byl rokem síly a odvahy a také rokem zdraví. 

Autor: 
(tdi)
Zdroj: 
ihano (27. 1. 2022)