Horké aktuality ve vztazích USA - NATO versus Ruská federace z 26.1.2022

28. 1. 2022

Ve středu večer, dne 26.1.2022, v 19:00 hodin moskevského času předal velvyslanec USA Salivan v Ruské federaci do Ministerstva zahraničí v Moskvě písemnou odpověď vlády USA k požadavku Ruské federace, ohledně právní garance bezpečnosti Ruské federace ze strany USA a NATO. Současně ten den, 26.1.2022, podalo svoji písemnou odpověď Ruské federaci i NATO, ohledně garantování vzájemné bezpečnosti.

Cca v 19:00 hodin se uskutečnila tisková konference ministra zahraničních věcí USA Antony Blinkena k této písemné odpovědi USA - Ruské federaci. O něco později se uskutečnila on-line tisková konference generálního tajemníka NATO Jense Stolteberga k písemné odpovědi NATO.

Pokud se týká on-line tiskové konference generálního tajemníka NATO Stoltenberga, která se konala cca kolem 19:30 hodiny večer a která byla přenášena na Youtube v přímém přenosu: Tak Stoltenberg řekl, že písemnou odpověď USA dostalo NATO předem a mohlo se k ní vyjádřit. Zároveň, že NATO konzultovalo svoji odpověď s USA a jejich odpovědi jsou provázané a sjednocené.

Stoltenberg řekl, že NATO nepřistupuje na požadavky Ruské federace. A že NATO nebude dělat žádné kompromisy v základních otázkách vůči Ruské federaci, v otázce práva jakékoliv země, včetně Ukrajiny, na vstup do NATO. Je to svobodná vůle a rozhodnutí každé země zvolit si svojí cestu a svůj způsob obrany.

Naše poznámka: Chtělo by se říct „vytesat tato slova do kamene“. Pamatujme si je! V brzké době je bude svět USA a NATO připomínat. A ptát se na to, jak to tenkrát NATO a USA myslely?

Stoltenberg dále okomentoval to, že NATO ve své písemné odpovědi předložilo Ruské federaci naopak své návrhy. Prohlásil, že NATO nabízí Ruské federaci vytvořit přímé komunikační spojení mezi centrálou NATO a Ruskou federací a maximálně využívat vojenských kontaktů.
Severoatlantická aliance vyzývá podle Stoltenberga Ruskou federaci, aby vyvedla svá vojska z Ukrajiny, Gruzie a Moldavie. 
Kromě toho, Moskva je vyzvána, aby obnovila briefingy při vojenských cvičeních, dialog o kontrole zbrojení, raket a jaderných zbraní. (Pozn. Ruská federace prý koná předem neohlášená vojenská cvičení, což není dobré pro vzájemné vztahy. Stoltenberg uvedl současné cvičení ruské armády společně s běloruskou armádou na území Běloruska).

Stoltenberg poté odpovídal na otázky novinářů západních medií, kde už ale opakoval otřepaná dogmata a fráze o ruské hrozbě, o strašlivých sankcích proti Rusku, pokud Rusko napadne Ukrajinu, atd.

Stoltenberg ve funkci generálního tajemníka NATO je najatý manažer, nevoják, ale jak se ukazuje člověk všehoschopný, bezpáteřný, který tu funkci vykonává za velké peníze. Až jednou skončí v této funkci, tak si dle našeho názoru strašlivě oddychne a řekne, že s řadou věcí tenkrát nesouhlasil a řešil by to jinak, stejně jako to řekli jeho předchůdci v této funkci, Robertson či socialista Chavier Solana, který velel bombardování Jugoslávii. 

Zajímavé je prohlášení ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Lavrova, který na adresu Stoltenberga řekl při veřejném projednávání aktuální situace v ruské státní Dumě 26.1.2022, že už dávno prohlášení Stoltenberga nečte, že tento člověk dle jeho názoru ztratil jakoukoliv soudnost.

Omlouváme se zde našim čtenářům za informaci, kterou jsme zveřejnili před koncem roku 2021, že Stoltenberg končí ve funkci generálního tajemníka NATO k 1.1.2022 a že přechází do vrcholové funkce v centrální bance Norska. Převzali jsme tuto informaci tenkrát ze zahraničního zpravodajství, zatím se tak nestalo.

Jiná ovšem byla tisková konference Antony Blinkena, amerického mistra zahraničních věcí. Blinken to je jiná třída, o několik levlů výše než Stoltenberg. Blinken nepřišel do funkce ministra zahraničí z vůle amerického lidu, ale reprezentuje mocenskou skupinu, která zfalšovala volby amerického prezidenta v listopadu 2020, kdy se stal prezidentem Joe Biden. Její zájmy také v této funkci prosazuje.

Blinken byl ve své řeči suverénní v obhajobě amerických zájmů. Řekl, že USA jsou připraveny na jakýkoliv vývoj situace na ukrajinsko – ruské státní hranici. Je prý na ruské straně jak naloží s názory a doporučeními USA, které jsou obsažené v písemné odpovědi vlády USA Rusku. USA nepřijímají požadavky Ruské federace v celém, o některých věcech je ale možné jednat.

Evidentně Bliken vystupuje sebevědomě na základě toho, že všechny země NATO zatím do této doby „cvičí“ a plní úkoly, jak si přejí USA. Dodávají Ukrajině zbraně, jsou ochotné vyslat své vojáky na východ a používají stejnou retoriku a výhrůžky sankcemi vůči Rusku. Blinken tomuto úkolu věnoval velké úsilí, telefonicky hovořil se všemi ministry zahraničních věcí zemí NATO, včetně České republiky a řadu zemí navštívil osobně. Blinken rovněž zdůraznil strašlivé sankce vůči Ruské federaci, pokud se Rusko rozhodne špatně v otázce Ukrajiny. (Ruští novináři tyto sankce nazývají - "Matka všech sankcí").

Ruská federace zveřejnila své požadavky vůči USA a NATO na právní garanci své bezpečnosti veřejně. Medializovala je.  Američané údajně předtím, než odeslali písemnou odpověď ruské straně, prezentovali, že chtějí po ruské straně, aby jejich odpověď veřejně nepublikovali. Ruská federace uvedla, že neví, jaký bude konečný požadavek americké strany na publikování jejich odpovědi. Ale pokud na tom budou Američané trvat, jako avizovali, tak Rusko nezveřejní plný text americké odpovědi, ale jen sdělí obsah odpovědi, aby ruský národ znal obsah americké odpovědi. 

Dne 26.1.2022 také projednával vzniklou mezinárodní situaci a konkrétně situaci na ukrajinsko – ruské státní hranici ruský Parlament. Obě komory ruského parlamentu schválily výzvu ruské vládě a prezidentu Putinovi, aby poskytli všechny potřebné zbraně Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice k jejich obraně před vojenským útokem ze strany kyjevské vlády, který je „na spadnutí“. A vypadá to, že je nevyhnutelný! Že již bylo rozhodnuto! Západ se prý podle některých poslanců ruské státní Dumy rozhodl podporovat fašistický režim na Ukrajině a využít jej, jako svů nástroj proti Ruské federaci. Stejně jako západ a velkokapitál využil Hitlera a fašistické Německo pro stejnou věc v roce 1941. Toto je mimořádně závažná věc! Nikdy předtím takto obě komory Ruského Parlamentu nehlasovaly!

Ministryně války České republiky Černochová z ODS prosadila dne 26.1.2021 na jednání české vlády usnesení, že Česká republika dá jako bezplatný dar Ukrajině 4006 dělostřeleckých tříštivých granátů. A to údajně na obranu před agresivním Ruskem. Česká republika je údajně solidární s Ukrajinou, s NATO a s USA. Jinými slovy, Česká republika podporuje válečné úsilí ukrajinské vlády, zlomit odpor Luhanské a Doněcké republiky silou! A podporuje štvavou hysterickou  a lživou kampaň proti Ruské federaci. Teď to musela tato vláda zveřejnit na "plnou pusu" pod tlakem české veřejnosti. Česká republika, potažmo ODS a spol. přilévají tímto olej do válečného ohně.  Ohně, který může přerůst ve velký válečný požár, přesahující rozměry Evropy.

Mezi USA a Ruskem probíhá ještě jedna závažná událost. Včera nuceně vycestovalo z USA 27 pracovníků a diplomatů ruského velvyslanectví ve Washingtonu. Americkou stranou jim nebylo sděleno žádné obvinění, pouze jim byl stanoven termín, do kdy musí opustit území USA, jinak že druhý den jim přestane platit diplomatické vízum a budou zatčeni. V létě letošního roku vynuceně odjede dalších 28 pracovníků ruského velvyslanectví ve Washingtonu. Celkem tedy 55 pracovníků a diplomatů.

Ruská strana na tento nepřátelský krok USA odpověděla zrcadlově. Ruskou federaci do konce ledna 2022 musí opustit stejný počet diplomatů a personálu velvyslanectví USA.

Dne 26.1.2022 obletěla svět zpráva, že americký prezident Biden navrhne sankce přímo proti osobě prezidenta Putina. Media přinesly videozáznam z tohoto prohlášení, které Biden učinil před několika novináři v nějakém obchodě se sportovními věcmi. Viditelně starý, životem utahaný a senilní Biden na videu už pravděpodobně není schopen často domyslet důsledky svých slov a tak stařeckým hlasem vysloví kolikrát nepromyšlené věci, které pak media na celé planetě protřásají několik dní. 

V České republice to pravicí ovládaná media komentují jako zásadní a rozhodné stanovisko amerického prezidenta. Skutečnost je spíše taková, že se ochrance prezidenta nepodařilo Bidena izolovat od novinářů, aby zase něco „neprovedl“. 

Biden dostal od přítomného novináře doslovně tuto otázku. Dovedl byste si představit, že by někdy mohly být zavedeny sankce přímo proti prezidentu Putinovi. A někdo další z novinářů tam dodal: Pokud by opravdu napadl Ukrajinu? "Ano," říká Biden. Udělal byste to, upřesňuje otázku novinář? "Viděl bych" odpověděl Biden.

Biden uvedl, že v souvislosti s ukrajinsko - ruským problémém vydal rozkaz aby byla uvedena do stavu zvýšení bojové pohotovosti jednotka o síle 8500 amerických vojáků, kteří budou připraveni rychle reagovat na vzniklou situaci.

Moskva ihned reagovala na slova Bidena a varovala, že sankce proti prezidentovi Ruska budou znamenat zpřetrhání všech dvoustranných vztahů.

Závěr:

K dohodě mezi USA a NATO na jedné straně a Ruskou federací na straně druhé nedošlo! Naopak, situace se více vyhrotila! Dalo se to přepokládat.

Cesta ke vzájemné silové konfrontaci tak byla vykolíkována.

Jeden z ruských novinářů nazval vyhrocenou situaci takto: 

"Už schází jenom první výstřel"

Situaci budeme dále sledovat.

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
internet, Mediální úsek Plzeňského KV KSČM