Bez komentáře… aneb Když není co řešit

23. 2. 2022

Jedno staré české přísloví říká, že »kdo lže, ten krade«. Pamatuji si, že když jsem v roce 1991 v tehdejším Federálním shromáždění ČSFR položil zkušenějším poslancům naší strany, proč vlastně také neřešíme jako jeden ze států, který se díky 1. československému armádnímu sboru pod velením generála Ludvíka Svobody a díky našim letcům v Anglii zúčastnil na straně protihitlerovské koalice vítězství ve II. světové válce, jednání 2 plus 4, tak jsem dostal odpověď: Prostě nemáme takové vedení státu, jako má Polsko, to si chce do budoucna zajistit svou státní hranici. Brzy to další vývoj jen potvrdil. To, že jsme na rozdíl od Polska jako Češi nebyli na jednání 2 plus 4, tedy jednání tehdy dvou německých států a USA, Ruské federace, Velké Britanie a Francie, států protihitlerovské koalice, byla velká chyba. Projevilo se to brzy, při rozdělení federace na ČR a SR, na škodách v ekonomice a pak u nás při přijímání tzv. Česko-německé deklarace v takových momentech jako slova stávající místo státní hranice, nedosažení odškodnění za válečné útrapy a škody způsobené okupací apod. Prostě už tenkrát začalo přepisování dějin.

A teď proč dělám tak dlouhý úvod. Protože už tenkrát všichni říkali, že po vystoupení z Varšavské smlouvy budeme konečně státem, který nebude součástí žádného paktu. A zase lhali, zatáhli nás do NATO a do válek. Ani to se ale stát nemělo.

»V britském Národním archivu byla nyní objevena diplomatická depeše, která podporuje ruské tvrzení, že Západ porušil závazky z roku 1991 rozšířením NATO na východ. Tento dosud utajovaný dokument nalezl americký politolog Joshua Shifrinson. Konkrétně se týká schůzky politických ředitelů ministerstev zahraničí USA, Velké Británie, Francie a Německa, která se konala 6. března 1991 v Bonnu,« píše Der Spiegel ve svém vydání z 18. 2. 2022 a jako důkaz přikládá onu inkriminovanou diplomatickou depeši.

Tématem byla bezpečnost Polska a dalších východoevropských států. Zástupce Bonnu Jürgen Chrobog, budoucí německý velvyslanec v USA, tehdy podle dochované poznámky prohlásil: »Při jednáních Two Plus Four jsme dali jasně najevo, že NATO za Labe nerozšíříme. Proto nemůžeme Polsku a dalším zemím nabídnout členství v NATO.«

Britové, Francouzi a Američané rovněž odmítli členství východoevropských zemí v NATO. Zástupce USA Raymond Seitz řekl: »Na jednání Two Plus Four i na dalších jednáních jsme Sovětskému svazu jasně řekli, že nebudeme využívat stažení sovětských vojsk z východní Evropy.«

O dva roky později Američané svou politiku korigovali. Zkrátka, lžou nám dál a je jen otázka, jak dlouho jim to lidé budou trpět a poslouchat lháře, kteří nás okrádají. Nejen o pravdu o minulosti, ale i o naši vlastní národní suverénní budoucnost.

Autor: 
Vojtěch Filip
Zdroj: 
ihano.cz (23.2.2022)