Na hranicích teče krev!

24. 2. 2022

Na pásmu obrané linie Luhanské lidové republiky probíhají boje, ukrajinské jednotky útočí na pozice republikové armády z několika směrů najednou.

Vedoucí představitelé Donětské národní republiky (DNR) a Luhanské lidové republiky (LLR) proto požádali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby pomohl odrazit agresi ukrajinských ozbrojených sil a zabránil tak civilním obětem a humanitární katastrofě v Donbasu – Peskov.

Obyvatelé Krymu pak navíc vizuálně pozorovali manévry amerických špionážních letadel nad Černým mořem u poloostrova. U Krymu nyní operují průzkumný letoun, bezpilotní letoun a letoun pro zaměřování úderů.

Představitelé nyní hlásí, že ukrajinská agrese se od doby, kdy Moskva uznala tyto regiony za nezávislé státy, na začátku tohoto týdne jen zvýšila.

Šéfové DNR a LLR napsali ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi každý zvlášť, oba dopisy jsou však datovány úterým 22. února. Denis Pušilin z DNR a jeho protějšek z LLR Leonid Pasečnik se odvolávali na třetí a čtvrtý článek nově ratifikovaných smluv o spolupráci a vzájemné pomoci s Ruskem a žádali Moskvu o »poskytnutí pomoci při odražení vojenské agrese ukrajinského režimu«, který proti nim podle nich vede válku.

»Ukrajinská agrese se stupňuje,« napsal Pušilin s odkazem na údajné zvýšení dělostřeleckého bombardování, které je zaměřeno na kritickou civilní infrastrukturu a kvůli němuž údajně zůstalo 300 000 lidí bez vody poté, co byly zasaženy hlavní vodárny v republice. Vůdce DNR prohlásil, že Ukrajina pokračuje v tom, co nazval »genocidou« civilistů, která si prý dosud vynutila evakuaci více než 40 000 lidí.

»Kroky kyjevského režimu svědčí o tom, že nemá žádnou snahu plnit Minské dohody a zastavit válku v Donbasu,« napsal Pasečnik a dodal, že Ukrajina dostává vojenskou pomoc od USA a dalších západních zemí a »orientuje se na ukončení konfliktu s LLR silou«.

Pasečnik také poznamenal, že z Luganska bylo dosud evakuováno přes 51 000 lidí, z toho více než polovina dětí.

Moskva dlouho odmítala obě republiky uznat, poukazovala na Minsk a označovala konflikt za vnitřní záležitost Ukrajiny. V pondělí však Putin prohlásil, že Kyjev otevřeně odmítl dodržovat minské dohody a podepsal dekret o »dlouho odkládaném« uznání Doněcka a Luhanska.

Mediální úsek ÚV KSČM
ihano.cz