Dva dny poté! Aktuální situace kolem Ukrajiny k 23.2.2022.

23. 2. 2022

V Českém politickém a mediálním prostředí srší na Ruskou federaci hromy a blesky po 21.2.2022, za uznání státní suverenity vzbouřených oblastí východní Ukrajiny, konkrétně Doněcké a Luhanské lidové republiky. Za navázání s nimi diplomatických vztahů ze strany Ruska a podepsání s nimi Smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci ve všech oblastech!

Jsou to v drtivé většině pravicově ideologické zabarvené výkřiky, které nehledají podstatu problému a nevychází z hlubšího rozboru situace, ale vystačí si s jednoduchými frázemi či zaklínacími formulemi, často lživými a nenávistnými vůči Rusku. 

Nepřekvapí, že nikdo z nich nemluví o tom, proč zkrachovala varianta vnitrostátního politického uregulování krize na Ukrajině? Nikdo z nich nemluví o tom, že tady byly na stole 8 let podepsané Minské dohody o politickém urovnání krize na východě Ukrajiny, které podepsaly jak tehdy nelegitimní pučistická vláda z Kyjeva, vzešlá z ozbrojeného státního převratu na Ukrajině v únoru 2014, tak zástupci vzbouřeneckých republik.

Kyjevská vláda podepsala tyto dvě dohody, zavázala se je plnit před mezinárodním společenstvím a Radou bezpečnosti OSN, ale 8 let jejich plnění bojkotovala, dokonce v posledních měsících od několika nejvyšších představitelů současné kyjevské vlády bylo slyšet prohlášení, že je nechtějí a nebudou plnit!

Z toho vychází fakt, že Minské dohody už byly mrtvé dávno, právě díky postoji současné kyjevské vlády, která je řízena z americké ambasády v Kyjevě.

Nejviditelnější v těchto pravicových výlevech je český premiér Fiala, současný předseda ODS. Dále ministryně války Černochová, ministr zahraničí Lipavský, armádní generál Pavel, a hlavně Sörosův SEZNAM.CZ. 

Skutečností je, že český premiér Fiala je ve svých účelových výkladech o dění kolem ukrajinské krize velmi slušně řečeno „trvale setrvávající v omylu“, a postavil se na stranu „temných válkychtivých sil a zla“!

Pokud se týká USA, ty v posledních dnech stáhly svůj personál ambasády z Kyjeva, do ukrajinského Lvova a včera dokonce ze Lvova do Polska. Má to svůj důvod. Ne jen strach z vypuknutí války a napadení Ukrajiny Ruskem, ale i strach z Ukrajinců. Tyto události totiž vyvolaly v ukrajinské společnosti obrovské emoce, jak protiruské, tak proruské, tak protiamerické, protivládní i protiprezidentské. Američanům, kteří tuto situaci na Ukrajině kolem roku 2014 a později organizovali, tak jim je tam nyní horko! Bojí se o své životy!

Ukrajina je nyní přezbrojená nejnovějšími zbraněmi a dodávky zbraní a munice ze zemí NATO ještě v těchto dnech pokračují. Nebezpečí podle vojenských expertů spočívá v tom, že současná ukrajinská armáda nemá pevné velení a některý z velitelů vojenských jednotek může sám spustit palbu, bez rozkazu nadřízených. Je to nebezpečné v tak emociálně vyhrocené situaci, jáka nyní panuje na Ukrajině. A zároveň nebezpečí spočívá v tom, že ve velitelských funkcích ukrajinské armády jsou noví, mladí lidé, kteří prošli patřičným vzděláváním v kurzech na západě, zejména v USA a ve Velké Británii, kde na ně byl vyvíjen nátlak a kde byli verbování ze strany tajných služeb i armádních rozvědek těchto zemí. Může pro někoho z nich přijít nabídka, udělej tohle a my Tebe a Tvojí rodinu zabezpečíme, dožiješ spokojeně v naší zemi a na kontě budeš mít dost peněz!  

Podle ruské strany měly zbraně NATO sloužit k zlomení odporu vzbouřeneckých republik vojenskou silou ukrajinské armády a mnoha žoldáků z různých zemí světa. K tomu mělo dojít v nejbližších dnech! A to i za selektivní podpory vojsk NATO (informační, logistická, materiálová, atd.). To by znamenalo desetitisíce mrtvých lidí a toto mělo sloužit k hlavnímu cíli, který byl vytýčen ze strany USA! Vtažení Ruské federace do této války. Pak by na Rusko byly uvaleny všechny možné sankce s cílem zpomalit, či zastavit rozvoj Ruska, nejlépe jej rozdělit na více částí.

V této souvislosti se hovoří v mediích o „chytrosti a bystrosti“ vedoucích evropských politiků, tedy i českých představitelů Fialy, Lipavského, Černochové, Pekarové a dalších, oddaně plnících zadání Američanů. Protože by se válčilo i v Evropě! Možná i u nás! USA by tak „zabily dvě mouchy jednou ranou“.  Zabrzdily by na dlouhé roky rozvoj Ruska i Evropy, rozhádaly by celý evropský kontinent.

Je evidentní, že ze strany Ruské federace uznání nezávislosti těchto republik nebyl spontánní krok. Ale že byl společně s těmito republikami promyšlen a připraven harmonogram mnoha kroků, aby jednotlivé státnické akty na sebe bezprostředně navazovaly a vše proběhlo rychle, dle zákonů. Podařilo se jim to utajit před CIA i britskou MI6 do poslední chvíle. USA i jejich spojenci v NATO jsou zaskočeni tímto neočekávaným krokem Ruska a rychlostí jeho provedení.

Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov k tomu uvedl: Že podle mezinárodního práva v případě, že někdo páchá genocidu na části národa, což Kyjevská vláda dělala dlouhé roky, proběhlo vše kolem uznání nezávislosti těchto republik v souladu s mezinárodním právem a schválenými právními dokumenty. Západní politici budou tradičně vykřikovat o ruské agresi, ale v dokumentech je to prý jasně popsané.

K situaci kolem Ukrajiny a uznání nezávislosti Doněcké a Luhanské republiky ze strany Ruska se pro novináře vyjádřil i prezident Putin. Ten řekl, že Ruská federace uznala tyto vzbouřenecké republiky jako samostatné státy v hranicích jejich původních teritorií, které jsou větší, než současné, což je údajně zakotveno i v ústavě i v právních normách Ukrajiny. V tom je ale obsažen další konflikt pro budoucnost, protože nyní tam je frontová linie, miny a zákopy. Putin k tomu řekl, že o tomto území budou jednat tyto republiky s Ukrajinou.

Putin dále uvedl zajímavou věc o které se nemluví. Současné uznání samostatnosti těchto republik, jako samostatných států, stále nevylučuje při současné situaci možnost, že tyto samostatné republiky by mohly být v budoucnu součástí Ukrajiny. Ovšem pokud by s tím lid a zákonodárné sbory, tedy parlamenty těchto republik souhlasily. Což však za současné situace i dlouhodobých zkušeností s kyjevskou vládou, která na ně celé roky střílela z děl a minometů je nepravděpodobné. (Pozn.: V těchto republikách bylo zabito ze strany Kyjeva údajně 13000 lidí). Dříve se hovořilo o tom, že by v rámci plnění Minských dohod byla těmto republikám přiznána větší autonomie, nebo by vzniklo federativní uspořádání Ukrajiny v původním rozměru státu.

Na dotaz novináře, kdy Rusko přesune na území těchto republik větší vojenské síly, Putin uvedl, že nyní si to situace nevyžaduje. I když trend vývoje situace na linii fronty k tomu zatím směřuje. Putin uvedl, že i pro prosazení dobra, je potřeba síly!

Evakuace lidí, především žen a dětí a starých lidí z Doněcké a Luhanské republiky do Ruské federace stále pokračuje. Je to z důvodu ostřelování území těchto republik z území Ukrajiny, ale i z obavy z toho, že se může stále rozhořet válečný konflikt!

V noci na středu z 22.2. na 23.2.2022 jenom ve městě Luhansk došlo ke 114 výbuchům různé munice, tovární i domácí výroby, které byly vystřeleny z území Ukrajiny. Bylo zasaženo depo trolejbusů, došlo k poškození několika trolejbusů a byla zasažena a zničena napájecí trafostanice 600 V pro napájení trolejí pro trolejbusy. Někdo z přenosného raketometu vystřelil pod Luhanskem na osobní automobil, ve kterém uhořeli manželé.
V Doněcku vybuchla nějaká nálož vhozená oknem do redakce novin, zřejmě s cílem zastrašit novináře.

OBSE prý na tyto ukrajinské útoky vůbec nereaguje.

V Ruské federaci i v těchto nových státech media nepřetržitě vysílají na toto téma různé rozhovory, komentáře, ukázky z prohlášení světových politiků a vše doplňuje aktuální zpravodajství.

Objevily se tyto zajímavé titulky medií a hlášky politiků:
Jednopolární svět, který byl řízen z USA utrpěl krach!
Nová geopolitická realita!
Vítejte v nové studené válce!
Trump: Geniální tah Putina! Putin do těchto republik vstoupí jako mírotvorce! (Ne jako agresor). 

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Internet, Youtube