Co se na nás z mainstreamu valí, je nefalšovaná válečná propaganda

24. 2. 2022

Rozhovor Haló novin se sociologem profesorem Janem Kellerem

Jste, nebo nejste překvapen, že Ruská federace uznala nezávislost Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky? Spěl k tomu vývoj?

Napětí je systematicky zvyšováno ze strany představitelů USA a NATO už od počátku listopadu loňského roku. Trvá to a stupňuje se to už déle než čtvrt roku. Bylo jasné, že k něčemu dojde. Obával jsem se spíše, že to začne útokem z Ukrajiny, který měl rozdělit obě republiky na tři části a poté likvidovat zbylá ohniska odporu. Uznání nezávislosti LLR a DLR tomu předešlo.

Jak k tomu napomohlo přibližování amerických vojáků a základen NATO k ruským hranicím? Kdo začal tuhle honičku?

Jak známo, nedávno byly publikovány v Německu dokumenty, které dosvědčují, že počátkem 90. let dostalo Rusko opakovaně slib, že k rozšiřování NATO nedojde. Bylo jednou z dlouhé řady naivit Michaila Gorbačova, že si tento slib nenechal potvrdit písemně. I když nevylučuji, že písemný slib by naši spojenci porušili s poukazem na to, že situace se změnila v jejich prospěch.

Na vašem FB jste nastalou situaci srovnal s vyhlášením samostatnosti Kosova a citoval pro připomínku slova Karla Schwarzenberga, tehdejšího ministra zahraničí ČR. Je ta situace opravdu obdobná? Pak by si tedy USA a řada států EU založily ten současný problém samy, již před lety.

Já Facebook neprovozuji, bylo to na stránkách internetového Časopisu Argument. Hned v roce 1999 jsem napsal do Práva, které tehdy ještě všechny mé články tisklo, že v Kosovu vytvořilo NATO precedens, který bude později využíván způsobem, jenž se nebude alianci NATO vůbec líbit. Bylo jenom otázkou času, kdy k tomu dojde, a teď už k tomu může docházet právě vinou tohoto precedentu kdykoliv a kdekoliv.

Ale víme, že oboje je porušením mezinárodního práva.

Ano, je to porušení mezinárodního práva a práva na suverenitu země, které bylo v Evropě pohřbeno vyhlášením samostatnosti Kosova. Od té doby je může pošlapat kdokoliv, kdo má na to dostatečnou vojenskou sílu. Američané často a rádi tvrdí, že díky jim je svět bezpečnějším místem k životu. Jsou schopni to tvrdit třeba i v předvečer třetí světové války.

Sledoval jste televizní projev prezidenta Putina? Někteří »chytří« komentátoři ihned přispěchali s hodnocením, že to bylo nabubřelé a urážlivé pro Ukrajinu. Myslíte si to také?

Projev jsem sledoval. Nezaznamenal jsem bohužel zatím žádného komentátora, který by byl schopen vyvrátit třeba jen jedinou tezi, která se v tom projevu objevila. Asi proto jim nezbývá než mudrovat o nabubřelosti řečníka.

Ale ruský prezident neřekl, že na Donbase za posledních osm let bylo zabito několik tisíc lidí. Uvádí se dohromady na obou stranách konfliktu 16 000 obětí, mezi nimi nevinné děti a ženy. To jsou oběti střelby ukrajinských vojáků! Proč se tímto neargumentuje?

To, co se na nás z mainstreamových médií valí, je nefalšovaná válečná propaganda. A válečná propaganda nemá nikdy potřebu mluvit o faktech.

Kritikové Ruska přišli s názorem, že RF sleduje stejnou politiku jako hitlerovské Německo ve 30. letech – tedy »přijít na pomoc lidem stejné národnosti«. Jak to vnímáte vy?

Neslyšel jsem nikdy o tom, že by byli za první republiky Němci, kteří u nás žili, ostřelováni a zabíjeni vládními vojsky či dobrovolnickými oddíly. Nevím ani nic o tom, že by první republika chystala invazi do Sudet. Srovnávat to se situací na Donbasu vyžaduje velkou míru ignorance.

Nastoupila opět »mobilizační« úloha mainstreamu, který dává prostor i názorům likvidujícím partnerství mezi českými a ruskými městy, ruší se účasti českých účastníků na ruských veletrzích apod. Mohou však následovat univerzity, školy, divadelní soubory, sportovní kluby… Kam to dojde? Zdá se mi, že někdo má velký zájem, aby politický problém prolnul celou společností. Jak to cítíte vy?

Je to nechutné. Já už zhruba dvacet roků z důvodů duševní hygieny nesleduji »naši« televizi a neposlouchám »náš« rozhlas. Ale to, co se dozvídám zprostředkovaně, mně stačí k tomu, abych trpěl výčitkami svědomí, že platím koncesionářské poplatky.

Nord Stream 2 Němci odpískali. Odskáčeme tohle všechno my, obyvatelé ČR, enormně vysokými cenami za energie a všechno, což povede k neštěstí v mnoha rodinných rozpočtech?

Jeden z hlavních cílů zvyšování napětí na Ukrajině – prosazení dodávek amerického plynu do Evropy – je na nejlepší cestě ke splnění. Uvidíme, zda to povede ke snížení uměle vyvolaného mezinárodního napětí. Každopádně to ale povede ke zhoršení ekologické situace v Evropě, tedy k pravému opaku toho, co je propagováno pod názvem Green Deal. Námořní doprava je nejšpinavější ze všech forem dopravy a americký plyn je téměř třikrát dražší než ten z Ruska. To znamená, že lidé budou topit čímkoliv, a přesto jejich životní úroveň poklesne. Bude se to týkat i středních vrstev, nejen nižších příjmových kategorií. Pokud to tak půjde dál, příští výročí sametové revoluce už budeme slavit v zimě a potmě.

Znáte názory George Friedmana, jenž v roce 2015 řekl, že USA a NATO musí vytvořit pás svých spřátelených států a vlád od Baltu po Černé moře, aby obkroužily Rusko? Když se podíváme, kde jsou vojáci NATO a USA, včetně slovensko-americké tzv. obranné smlouvy, tak je to splněno. Co vy na to?

To přece musejí vidět i naši nabubřelí, urážliví a ne zrovna pravdomluvní komentátoři.

Autor: 
Monika Hoření
Zdroj: 
www.ihalo.cz