T. Jirousová: K námětu paní Černochové

17. 3. 2022

V nedávném pořadu Václava Moravce na České televizi jsme se dozvěděli, že Česko, jakožto nejbojechtivější stát, dodalo na Ukrajinu zbraně za 725 milionů korun a další podle požadavků ukrajinské strany tam budou dodány. To znamená, že vbrzku půjde o miliardu dodanou v ceně zbraní, které budeme muset nahradit. Tedy vyrobit, koupit nebo získat od »našich spojenců«. Ani to získání není ovšem zadarmo. Rozšíří se o tyto položky náš státní dluh anebo jednoduše přiškrtíme některá odvětví, jimž v minulých týdnech byl stejně krácen rozpočet?

Pokud jde o nasazení českých vojáků, to se tedy zatím neuvažuje. Kdyby to ovšem záleželo na paní Černochové, nepochybuji o tom, že by tam byli posláni. Že by to pro nás mohlo mít katastrofální důsledky, na tom jí zřejmě málo záleží.

Vyslovila však ještě jeden názor, který stojí za připomenutí. Podle ní – cituji – »Pokud Spojené národy nejsou schopny dostat na Ukrajinu modré přilby (mírové síly OSN) a zajistit alespoň základní dodržování lidských práv, ať se rozpustí«. Ona slova o »dodržování lidských práv« ovšem neberme tak vážně. Pokud se střílí, lidská práva jsou stranou. A to v jakékoli válce. To se týká i té současné. Kdyby sem byly poslány »modré přilby«, pak proto, že budou bojovat, a svět by se dostal do nejkrvavější války v dějinách, která by mohla znamenat konec civilizace. Je schopna to pochopit bývalá bankovní úřednice u přepážky?

Zbývá tedy hlavní část její myšlenky – rozpuštění OSN, tedy není-li schopna se do války zapojit. Jde o vskutku velmi »podnětnou« myšlenku. Není první, kdo s ní přišla. Kdysi, ale to bylo v třicátých letech minulého století, kdy se o tom také mluvilo. Nikoli na straně »demokratických zemí«. Věřme, že tady není žádná souvislost. Paní Černochová je příliš mladá, než aby to zažila, a vědět všechno při svém jednostranném vzdělání nemusí. Jde o něco jiného. Proč za stejnou myšlenku nebojovala, když letadla NATO bombardovala pokojná srbská města? Proč nechtěla totéž, když bombardéry se znaky zemí NATO létaly nad Libyí a pouštěly bomby na obránce svrchovaného režimu? Proč mlčela, když zbraně dodávané ze zemí Aliance vraždily v zájmu »demokratického« Západu v Sýrii? Proč s ní ani ničený Mosul, nová Guernica, nepohnul? A všude byli nevinní mrtví. Jaké mandáty od Organizace spojených národů mělo NATO? K ničení infrastruktur a k zabíjení lidí? Tehdy paní Černochová, která měla našlápnuto do politiky anebo v ní už byla, mlčela. Nevolala po rozpuštění OSN. Proč asi?

Osobně jsem pro diplomatické řešení konfliktu, protože válka, ať ji vyhraje kdokoli, s sebou nese jen neštěstí a jen dál při ní budou umírat lidé, kteří ji nezavinili, a to včetně vojáků, kteří jsou přece také lidé.

Autor: 
MUDr. Taťána JIROUSOVÁ
Zdroj: 
ihano.cz