Odmítáme útoky na pomníky našich osvoboditelů!

25. 3. 2022

Před několika dny byl v Olomouci vandalsky poškozen tamní památník osvobození Rudou armádou. Na pomník, slavnostně odhalený již v červenci 1945, byly neznámým pachatelem nasprejovány hákové kříže, tj. nacistický symbol hitlerovského Německa, z jehož spárů za mnohamilionových obětí osvobodila nejen tehdejší Československo, ale i mnoho dalších zemí Evropy, především právě Rudá armáda. Hanebné poškození olomouckého pomníku osvoboditelům města ale bohužel není v těchto dnech žádnou výjimkou. V pochybné souvislosti s probíhajícím konfliktem ve východní Evropě totiž dochází po celé republice k nové vlně útoků na pomníky osvoboditelů naší vlasti od fašismu.

Podobně jako v Olomouci tak byly vandaly poničeny pomníky rudoarmějců v Brně, v Kuřimi nebo v Mohelnici. Svou neskonalou tupost ukázali ničitelé pomníků v Chomutově, kde se stala terčem vandalismu dokonce socha československého vojáka mylně pokládána za rudoarmějce. Na mnoha místech byly také památníky k osvobození naší země před 77 lety v uplynulých dnech hanebně zahaleny. To se stalo například sochám vojáků Rudé armády v Jihlavě, ve Žďáru nad Sázavou, ve Znojmě nebo v Čebíně na Brněnsku. Ve Starovičkách na Břeclavsku pak byl zahalen pomník s legendárním tankem T-34 a v hlavním městě Praze došlo ke skandálnímu zakrytí slavné sochy Sbratření. V Přibyslavi byla dokonce socha vojáka Rudé armády na základě ostudného rozhodnutí tamní radnice odstraněna a na dalších místech, například ve Vsetíně či v Jaroměři, je o podobném ostudném kroku uvažováno.

Proti těmto nehorázným činům, ať už jsou konány neznámými pachateli pod rouškou noci, nebo z rozhodnutí současných mocipánů veřejně, není žádné omluvy. Je třeba připomenout, že jen při osvobozování Československa od hitlerovské okupace položilo své životy na 140 tisíc vojáků slavné Rudé armády. Rusové, Bělorusové, Ukrajinci a rudoarmějci dalších národů a národností tehdejšího Sovětského svazu tehdy obětovali to nejcennější, aby i do naší země přinesli svobodu a mír a ukončili tak šest let neskonalého teroru nacistických okupantů. Ničení, odstraňování či zahalování soch vojáků Rudé armády, stejně jako dalších antifašistických pomníků, je proto nutné co nejrozhodněji odmítnout.

Autor: 
Milan KRAJČA, místopředseda ÚV KSČM
Zdroj: 
www.ihalo.cz