Boj o voliče Miloše Zemana v příštích prezidentských volbách? Rozhodnou levicová témata?

29. 5. 2022

Kdo nejlépe osloví dosavadní voliče Miloše Zemana? Z kandidátů, které dosud známe, to dle Sokola mohou být především Andrej Babiš (ANO) a Josef Středula (šéf odborářů). „Nyní, když se na to díváme v závěru května, bych byl přesvědčen, že více Zemanových voličů získá Andrej Babiš. Středula není zatím tolik znám a není tolik spojený s politikou. Má příležitost tuto ztrátu zmenšit a zatím se z řady indicií zdá, že bude mít podporu Zemana a jeho okruhu, takže může Babiše dobíhat, ale jsem skeptický k tomu, že ho doběhne. Kdybych si měl vsadit, tak hlavním dědicem Zemanových voličů v den voleb, pokud bude kandidovat, bude Babiš,“ zauvažoval dlouholetý politolog. Na druhém místě to prý bude právě Středula a na základě vývoje volební kampaně bude rozdíl větší nebo menší.

A je to Andrej Babiš, komu dává Petr Sokol největší šance a označuje ho za největšího favorita z těch, kdo zatím o kandidatuře uvažují. „Má dobře formovaný politický proud, fungující hnutí spíše jako firmu než politickou stranu a někam s tím došel. Věnuje se kampani, je známý, je dnes hlavním favoritem.

Na druhou stranu má určitý problém, který bychom mohli demonstrovat na příběhu prezidentských kandidatur. Názory na něj jsou vyhraněné. Stejně jako má spoustu příznivců, tak má i velmi silný tábor odpůrců a tito kandidáti mohou prohrát s někým, kdo není tak ostrý, tolik jednoznačně vyhraněný,“ vysvětlil. Upozornil také, že zatím není jasné, kdo bude hlavním kandidátem mimo Zemanův a Babišův tábor. I to může výsledky voleb velmi zamíchat.

Celý rozhovor s Petrem Sokolem zde:

Autor: 
Zuzana Koulová, úprava nadpisu: jk
Zdroj: 
https://www.parlamentnilisty.cz/