Budvar vydělává, proč se to vládě nelíbí?

15. 6. 2022

Stát by měl podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové prodat pivovar Budvar. Řekla to deníku Právo.

Předsednictvo TOP 09 schválilo v úterý usnesení, v němž v zájmu konsolidace veřejných financí vyzývá k prodeji státního majetku, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. Podle Pekarové Adamové stát nemá provozovat hotel, ani vařit pivo. »Není k tomu jediný racionální důvod,« sdělila deníku.

»Opět jsme svědky hloupých řečí paní Pekarové Adamové o privatizaci Budvaru,« uvedl na Twitteru bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip s tím, že Budvar je klenot českého pivovarnictví a lidé nepřipustí tento skutečný národní podnik »zašantročit«.
»Připomínám pro všechny, kteří si to nechtějí připustit, že Budějovický Budvar národní podnik, který má 670 zaměstnanců, přes potíže s pandemickou situací v roce 2020 měl rekordní tržby z prodeje výrobků a služeb, které zvýšil téměř o půl procenta na 2,81 miliardy Kč. Dosáhl ve svém hospodaření čistého obratu již podruhé za sebou přes 3 miliardy Kč,« uvedl již dříve Filip.

Markéta Pekarová Adamová pak podle Filipa jen replikuje svého předchůdce ve funkci Miroslava Kalouska, který už v roce 2007, ještě jako člen KDU-ČSL a ministr prohlašoval: »Z dlouhodobého hlediska mám za to, že občané si nezřizují stát, aby provozoval pivovary nebo další subjekty. Stát by Budvar měl prodat.« Tito lidé tak podle Filipa chtějí připravit zemi o trvalý příjem.

Stát drží majoritní podíly či zcela ovládá desítky podniků. Budvar patří vedle ČEZ, Českých drah, České pošty či Lesů ČR mezi nejvýznamnější. Z nemovitostí patří státu například hotel Thermal v Karlových Varech. O jeho prodeji, stejně jako o prodeji Budvaru, se v minulosti opakovaně uvažovalo.

Autor: 
(cik, čtk)
Zdroj: 
iportal24.cz