Neuvěřutelné: Petrodolar umírá, Saúdové míří do BRICS.

18. 7. 2022

Nestávalo se v minulosti často, aby si kdokoli mazal na chleba americké prezidenty. To spíše opaky bývaly pravdou. Časy se ale mění a s nimi i ustálené zvyklosti. Namazán na chleba, notabene způsobem v historii nevídaným, byl nyní Joe Biden. Hned dvakrát. Nejdříve se na místě samém jal uprosit saudskoarabské šejky, aby navýšili těžbu ropy pro Spojené státy, neboť cena benzínu a nafty tam dramaticky roste, listopadové kongresové volby se kvapem blíží a Bidenovi demokraté to mají sakra nahnuté. Ještě donedávna a před tím po desetiletí vůči USA vždy loajální Saúdská Arábie se tentokrát fest cukla a Bidena de facto vypoklonkovala takovým způsobem, že Joe podle agentury Bloomberg dokonce odletěl domů bez tradiční tiskové konference.

Podruhé se americký prezident a spolu s ním celý projekt Pax Americana (svět pod vládou USA) ocitl rozmazán na chlebu vzápětí, co Saúdská Arábie (SA) oznámila, že požádá o vstup do BRISC – spolu s ní v této přijímací vlně ještě Turecko a Egypt. (BRICS = společné hospodářské uskupení Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky – o členství v něm projevují nyní zájem stále více zemí). Tento »oznam« je doslova zlomovou událostí číslo jedna za několik posledních desetiletí, byť např. česká média o tomto takticky mlčí.

Vstup SA do BRISC totiž bez jakýchkoli pochybností značí KONEC PETRODOLARU (petrodolary fungují od poloviny 70. let minulého století – jedná se o příjmy z vývozu ropy denominované v amerických dolarech. Petrodolary nejsou samostatnou měnou, jsou to prostě americké dolary, které vývozce ropy přijímá jako platidlo) a tím logicky konec exkluzivity prodeje saúdsko-arabské ropy pouze za americký dolar, protože BRICS ve svých pravidlech má podmínku obchodování pomocí tzv. měnového koše, kdy ostatní členové skupiny musí přijímat platby ve kterékoliv nabídnuté měně z tohoto koše a nesmí vyžadovat platbu v měně jiné. Všem, kteří neustále řvou do světa nesmysly o izolaci Ruska, Číny apod., bych rád připomenul, že země BRICS tvoří více než 40 % světové populace a téměř čtvrtinu světového HDP. Mezi deklarované cíle bloku patří podpora míru, bezpečnosti, rozvoje lidstva a spolupráce na celém světě.

Z každé takové informace je stále zřetelnější, kdo nám tu vládne a co by zasloužil. Tak jest, pane Petře Fialo.

Jan Čech
iportal24.cz