České Budějovice: Jednal Výkonný výbor Jč KV KSČM

18. 7. 2022

V pondělí 18. července 2022 se uskutečnilo 3. zasedání VV Jč KV KSČM. Jeho jednání zahájila předsedkyně krajského výboru Alena Nohavová, přivítala přítomné členy a pozvané hosty.

Po úvodních běžných procedurálních otázkách následovala kontrola plnění usnesení z minulého jednání pléna krajského výboru ze dne 20.6.2022. Přítomní členové zhodnotili plnění usnesení na svém úseku. Následně předsedkyně krajského výboru shrnula jeho výsledky doplněné o poznatky na úrovni vedení krajského výboru a konstatovala, že se usnesení daří plnit.

V další části jednání se přítomní zabývali přípravou komunálních voleb. Důraz byl položen na sestavování kandidátských listin v jednotlivých okresních organizacích, když termín odevzdání kandidátek končí 19. červencem. Shrneme-li celkově informace jednalo se mnohdy o obtížnější vysvětlovací a přesvědčovací práci především předsedů okresních organizací. I přes obtížnější společenské podmínky pro práci především levicových stran a hnutí bylo konstatováno, že strana má své místo ve společnosti a je její plnohodnotnou součástí, zvláště levicového a vlasteneckého spektra. Na krajské úrovni se podařilo sestavit celkem 51 komunálních kandidátek v obcích a ve něstech. Celá řada z nich byla tzv. jednobarevná složená jen ze členů KSČM. Další kandidátky byly uzavírány jako koaliční především s ČSSD, ale i dalšími (různými) politickými subjekty. Jenom ve dvou případech členové strany po projednání v okresních orgánech kandidují na kandidátkách ČSSD.

Z uvedeného projednání na krajské úrovni je patrné, že se snad blýská na lepší politické časy levicové spolupráce. Zdá se, že byl překonán stav, kdy mezi sebou jednotlivé levicové politické strany a hnutí hovořily jenom málo nebo vůbec, navzájem se vymezovaly a k oboustranné škodě si konkurovaly.

Tedy významné poznání v tom, že je možné ideologické mantinely oboustranně upozadit a úsilí implementovat do společenské práce. Proto šlo uzavírat životaschopné kompromisy, věříme tomu, a dát levicovému a vlasteneckému politickému spektru nový impuls k práci ve prospěch občanů.

V závěru byly projednány některé dílčí otázky, které více objasňovaly stranickou činnost. Nejvíce v této dílčí části vystupuje do popředí zhodnocení proběhnuvšího uctění 607. výročí upálení M. J. Husa 6. července v táborském lesoparku Pintovka. Úspěšnost celé akce byla hodnocena nejen z hlediska účasti, obsahu a zabezpečení, ale také za živou netradiční formu prezentace. Veliké poděkování patří Zdeňkovi Trippé z táborské stranické organizace a předsedovi OV KSČM Tábor Václavu Ebertovi.

Po projednání všech bodů programu bylo jednání ukončeno, předsedkyně krajského výboru Alena Nohavová poděkovala přítomným za účast a popřála příjemné prožití prázdnin pro děti, dovolené a šťastnou cestu domů.

Autor: 
jk
Zdroj: 
Jč KV KSČM