Stanovisko KSČM: Zdanění bohatých je nezbytností

21. 7. 2022

Pravicová vláda Petra Fialy dosud jednoznačně odmítala zvyšovat daně bohatým. Potřeba reagovat na závratně rostoucí inflaci a energetickou krizi při nerovnovážných veřejných financích, ale také vzrůstající nespokojenost občanů a blížící se komunální volby však především KDU-ČSL a Piráty vede k tomu toto tabu porušit. Ukazuje se tak, že opakované požadavky KSČM věnovat se také příjmové stránce státního rozpočtu a posílit daňovou spravedlnost byly a jsou i nadále oprávněné.

Je jasné, že jde jen o mediální výstupy před nadcházejícími komunálními volbami. Odmítavé reakce zbývajících koaličních partnerů, především ODS a TOP09, ale i těch takzvaně opozičních, tedy ANO a SPD, se daly jednoznačně předvídat. ANO takový krok považuje za nesprávný a předseda hnutí Andrej Babiš tvrdí, že vláda má pracovat se zdroji, které má k dispozici. Stejně tak předseda SPD Tomio Okamura nepůjde sám proti sobě, a tím pádem odmítá zdanit více bohaté. Po vzoru ODS mluví jen o odvodech z dividend u ČEZ. Přitom si lze vzít inspiraci například ze současného Španělska, kde se vláda nebála a již schválila mimořádné zdanění energetických firem a bank, ale i z dalších zemí. To od té naší bohužel očekávat nemůžeme.

Ukazuje se, že hlasování ANO a SPD o daních v roce 2020 nebylo náhodné a že v parlamentu chybí skutečná levice, která téma daňové spravedlnosti vždy aktivně prosazovala.

KSČM opakovaně říká, že cestou z krize nemůže být jen škrtání výdajů a opětovné zadlužování nás všech, ale na nákladech se musejí podílet ti, kteří i ze současné krize bohatou. Jejich zdanění je pouze reakcí na to, že jejich vysoké zisky souvisí s růstem cen a monopolním postavením na trhu.

KSČM navrhuje:

• možnosti mimořádného zdanění po dobu energetické krize

• progresivní daň z příjmu právnických osob, popř. sektorovou daň, kromě energetiky jde o finanční podniky a digitální firmy

• miliardářskou daň a daň z luxusu

• progresivní daň z příjmu fyzických osob s úlevami pro nízko a středně příjmové skupiny

Stanovisko vedení KSČM

Autor: 
Vedení KSČM
Zdroj: 
kscm.cz