K VĚCI: K ne příliš preferované pivní historii KSČM!

17. 1. 2017

Nevím, čím přispěvatel FB stránek ÚV KSČM odůvodňuje umístěný zde (a hojně ze všech stran kritizovaný) dobový propagační leták na dvě vyhlášené pražské hospůdky. Je tak trochu mimo mísu tohoto FB. Ale uchopíme-li pražský historický hospodopis ze strany zájmu českých komunistů dřevních generací, tak rozhodně nechodili ke Flekům, do vysloveně (malo)měšťanské hospody založené v roce 518, ba ani k hochnóbl Jelínkům, kterážto rodina ji získala až v roce 1918. Ano, právě na ně prvorepublikový leták na FB upozorňuje.

Ale k věci. Pro vznik českého komunistického hnutí je stranotvorné rozhodně prostředí například průmyslového Karlína, a zde také jedna hospoda. A to vyhlášená karlínská hospoda U Zábranských v Křižíkově ulici (je v provozu dodnes), kde byla v roce 1921 založena komunistická strana. Posléze se sice konal slučovací sjezd v Národním domě na Smíchově, kterého se zúčastnilo 169 delegátů z hlasem rozhodujícím, a také toto místo a smíchovské hospůdky byly evidentně pro pražské proletáře podstatně cenově přístupnější,než Flekovi či Jelínkovi.

Historie tedy pro nás evidentně praví: Berme proto starobylé pražské hospody z komunistického hlediska také podle kapsy zakládajících členů strany a zejména podle čtvrtí, kde se vzhledem k rozrůstající se kapitalistické výrobě první republiky soustřeďovali bytem. U Fleků či U Jelínků jako štamgasti rozhodně často nepobývali. Od autora jídelního lístku zveřejněného na centrálních stránkách, pakliže je nakloněn současné politice strany, bych čekal jiné dobové konsekvence k její hospodské a pivní historii.A tu bychom si také měli občas připomínat... Bez příkras a objektivně!

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní