POZNÁMKA: Parlamentní volby - vyšší level, stejné problémy

6. 2. 2017

Nechtěl bych se vracet k loňským krajským volbám, které obecně, ale i v Jihočeském kraji nedopadly vůbec podle našich představ. Proč? Předseda JčKV KSČM Petr Braný to tehdy vyjádřil ve svém hodnocení celkem jasně. Těch faktorů bylo asi více. Ale kromě jiného stále neumíme prodat to, co jsme udělali ve prospěch voličů a udělali dobře.

Petr Braný hovořil například o úspěšném přesměrování toků pěněz v minulém volebním období v jihočeské koalici ČSSD – KSČM v duchu našeho volebního programu. Tedy směrem k dopravě, sociálním opatřením, zdravotnické péči a podobě. Jenže jsme neměli výsledný tah na branku, v tomto případě patřičné mediální a jiné výstupy, jak tyto pozitivní výstupy práce komunistických radních a zastupitelů přiblížit veřejnosti.

Určitě bychom neměli opomenout a velmi výrazně prezentovat na všech úrovních sdělovacích prostředků například nedávný úspěch sociální politky KSČM, který se podařilo prosadit o level výše, tedy v celostátní politice. Návrh komunistů, který ve sněmovně přednesla poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová, aby náklady na právní pomoc v civilních sporech zaplatit stát, prošel ve Sněmovně prvním čtením. Ruku pro něj zvedlo 128 poslanců napříč politickým spektrem. Proti nebyl nikdo.

„Důležitější je dostupnost právní pomoci než "kádrování chudoby" - na tom se vyřádí asociální pravice. Ale právní pomoc uvitá skoro každý kdo nemá na drahé advokáty. A takových lidí jsou kvanta,“ komentoval tento úspěch místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš.

Protože je v jeho gesci také předvolební kampaň, věřme, že tento a další úspěchy politiky KSČM (byť někdy ne příliš na veřejnosti viditelné), se stanou poctivými a pádnými argumenty v kampani KSČM před parlamentními volbami. Poukazují totiž na to, že KSČM nejde o politikaření, ale o změnu směru současné politiky a skutečný prospěch těch, kdož pomoc nejvíce potřebují. A nejde jen o tento případ. Otázka zní: Umíme to?

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní