K VĚCI: Kdo myslíte, že má dlouhodobě progresivní korporátní daň v programu?

16. 2. 2017

Parlamentní volby se blíží a ČSSD při vidině klesajících preferencí a nastávajícího boje s Babišem hledá nová hesla a náplň předvolební agitace. Zkrátka něco, co by „chytilo“ většinu národa. Jedním z těchto pokusů je například slibované tvrdší zdanění bank. Což, a nejen u bank, je dlouhodobý zásadní bod programu KSČM. Bohužel, nikdy neakceptovaný nejen pravicovými stranami, ale v minulosti torpédovaný i ČSSD.

„Více zdanit velké firmy jako jsou banky jistě - otázka zda to bude daň z příjmu, z transakcí či z bankovních aktiv se jistě dá dohodnout. Jen to musí myslet navrhovatelé vážně. KSČM primárně už léta navrhuje progresivní korporátní daň - z příjmů právnických osob“, komentuje místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš.

Otázka je, zda to ČSSD myslí skutečně vážně a zda bude mít politickou sílu po podzimních parlamentních volbách svůj úmysl prosadit. Tato daň má svou logiku, zisky bank by neměly plynout do zahraničí, alespoň ne v takové míře, jako dosud. Podobnou daň z logických důvodů mají v různé podobě všechny okolní země a celkem 15 evropských zemí.Zdaleka tedy nejde v naší republice o dlouholetý „komunistický výmysl“, nyní převzatý ČSSD.

Představitelé pravicových stran, včetně předsedy ODS Fialy a předsedy TOP 09 Kalouska, chtějí tento návrh všemožně i mediálně negovat. O co jim jde, je jasné. Jejich argumentace, že zvýšený odvod daní si nakonec vyberou banky od klientů je sice možná, ale jen v případě, že to stát dovolí. Myslíte, že 15 evropských států nemá na podobný úhybný krok bankovního sektoru recept?

vítr
vlastní