Radek Springer: Šumava, místo pro nás a naše potomky

22. 2. 2017

Ve čtvrtek 16.2. na zasedání Krajského zastupitelstva Jihočeského kraje jsem spolu s většinou zastupitelů podpořil usnesení na zaslání dopisu ve kterém vyzýváme poslankyně a poslance Poslanecké sněmovny PČR k přijetí novely zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění usnesení Senátu PČR č. 75, které zajistí trvale udržitelný rozvoj obcí a přiměřenou péči o přírodu a krajinu v Národním parku Šumava;

Jsem zastáncem pořádku a správného hospodaření. Ze zkušennosti vím že pokud se o něco přestanu starat, tak po určité době dojde k degradaci a nenávratným škodám. Při mých občasných návštěvách Šumavy jsem se přesvědčil že nejde jen o můj názor.

Vzhledem ke snaze aktivistů kteří chtějí za každou cenu bezzásahové pásmo dochází k přemnožení kůrovce který likviduje stromy ve velkém. Když k tomu připočteme také nálety maliní a jiných rostlin v lese kde trčí ulámané kmeny stromů jako sirky v napíchané modelíně musí všem rozumným lidem dojít že nové stromky zaseté přirozenou cestou se nemůžou nikdy ujmout. Potřebují totiž prostor ke svému růstu. Proto pokud nechceme mít Šumavu holou beze stromů a z častými erozemi půdy musíme udělat všechno pro rozumné nakládání se správou a údržbou tohoto národního parku.

Ale není to, jak jsem se v úvodu zmínil, jen o přírodě samé. Také na území národních parků žijí v obcích lidé, mají své potřeby, a ny ty bychom neměli zapomínat v rámci přijímané legislativy. Ani pod tlakem ekologických aktivistů.

Autor: 
Radek Springer, zastupitel Jč. kraje za KSČM (vítr)
Zdroj: 
vlastní