Karel Sýs: Rozkvetlý sad mateřštiny

22. 2. 2017

Čeština je rok od roku bohatší. Kde je konec předlistopadovým požárníkům! Místo nich vyjíždějí stříkat do plamenů hasiči. Z pacientů se stali klienti, z důchodců senioři, z počišťovačů metaři. Klient sice nemá na léky jako normalizační pacouš, ale jak vznosně, skoro římsky, název jeho podčeledi zní! Darmojedlíci senioři nikdy neměli tolik důvodů k pláči, ale jak uctivě se jim klne! Přemluv bábu, dědka! U počišťovačů málokdo věděl, s kým má tu čest, zato metaře občas zahlédneš v Sherwoodu u Hlaváče, kterak v slušivých oranžových vestičkách metou smetí z jednoho rohu parku do druhého. Ostatně i Rudolf Slánský byl prý Velký Metař.

Svržený režim se opíral o dělňasy, kteří se na něj vykvajzli, nejsou přece děti! Jak ti si polepšili! Už nejsou psanci této země, nýbrž operátoři výroby (i když vůbec nic nevyrábějí).

Aby zahraniční zaměstnavatelé a protektoři rozuměli, koho vlastně buzerují, překabátily se i další profese.

Ze sekretářek profláknutých z vtipů o vilných tajemnících jsou teď asistentky a korektně jim velí manažeři všeho druhu: office supporti, office coordinatoři, executive assistanti, personal assistanti. Té poslední profesi se kdysi nadávalo kádrovák, no fuj!

A uklízečka? Sice pořád maká, ale už coby operátorka podlahových ploch.

Neúplatní i úplatní účetní se proměnili v accountanty, sympatické telefonistky v call centre operatory (neplést s call girl) nebo v hot line operatory (neplést s hot dogs).

Bohumil Hrabal by zprvu působil ve funkci sales representative (obchodní cestující), pro zaměstnance ve sběrně však angloamerický titul nebyl dosud vytvořen.

Rychlostí meteleskublesku (pan Svěrák, pardon Mr. Vice, čti Vajs, jistě promine) se náměstci a jiná normalizační šlechta proměnili v sekční šéfy, státní rady, generální inspektory a podobné - ory. Ovšem pokud si je zámořští majitelé pro lepší zapamatování nepřekřtili na factory managery, general managery, import managery a jiné -gery.

Ještě že zatím fungují doktoři, zedníci a zámečníci.

A taky zahradníci, kteří jsou však notorickým čtenářům detektivek známi jako murderers.

Autor: 
Karel Sýs, poems manager
Zdroj: 
LUK, týdeník UČS (příloha Haló nivin)