Petr Braný: Zaplatili jsme nováčkovskou daň

1. 3. 2017

Rozhovor Haló novin s Petrem Braným, předsedou JčKV KSČM a zastupitelem KSČM v Jihočeském kraji. »Lidé dnes již berou jako samozřejmost, že komunisté umějí pracovat a že nekradou, ani nevymýšlejí různé kulišárny«.

Jihočeský kraj vede od loňského roku koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Jak se jí podle vás zatím daří?

Na hodnocení práce nové koalice je brzo. Zatím se soustředili na mocenský boj a rozdělení funkcí. Vytvořili více uvolněných míst, zejména náměstků hejtmana. Přetahovaná v koalici se nejvíce projevuje ve zdravotnictví a dopravě. Například byl vytvořen nově post náměstka hejtmana pro dopravu a k tomu ještě uvolněný předseda výboru pro dopravu. V oblasti zdravotnictví zřídili pro zástupce ANO 2011 v Nemocnici České Budějovice funkci místopředsedy představenstva. Zatím je viditelný jediný efekt, že nově vzniklá koalice na vlastní činnost vyčlenila ročně o několik milionů více prostředků, než tomu bylo za naší účasti na správě kraje.

Prezentuje se koalice zatím jako pravicová, středová, nebo levicová?

Koalice se v boji o křesla prezentuje zatím jako pravicová. Pokusila se přes finanční výbor prosadit přesunutí kompetencí zastupitelstva kraje ve věci aukcí pozemků do pravomoci rady kraje. Finanční výbor takovou změnu nedoporučil, přesto ji koalice na zasedání zastupitelstva prosadila. Obdobně výbor pro vzdělávání v minulosti nedoporučoval vytváření nových soukromých škol na území kraje. První rozhodnutí nové náměstkyně hejtmana pro školství (z ANO) bylo doporučit vznik nové soukromé školy se všeobecným zaměřením. V životním prostředí se projevuje též změna postoje zastupitelstva kraje. Na posledním jednání bylo k Národnímu parku Šumava přijato již čtvrté stanovisko, které podporuje senátní návrh zákona o ochraně přírody. Přitom doposud všechna naše předchozí stanoviska požadovala samostatný zákon o NP Šumava. Zatím podle dílčích kroků nové koalice převažuje každodennost nad promyšleným postupem.

Nebojíte se, že to, co jste v radě vybojovali v uplynulém volebním období, bude zmařeno?

Zastupitelé za KSČM prosazovali dlouhodobá opatření, která byla po vládě ODS dobře přijímána. Zásadním způsobem jsme posílili financování všech příspěvkových organizací v oblasti kultury. Podařilo se pracovníkům této oblasti upravit platy aspoň na trochu důstojnou úroveň. O více jak sto procent jsme zvýšili financování školských organizací v oblasti oprav a investic. Tato položka se do roku 2013 neměnila více než deset let. V optimalizaci škol jsme připustili jen uvážlivá opatření s cílem podporovat učňovské obory. Vytvořili jsme Krajské školní hospodářství, které slouží lesnickému a rybářskému vzdělávání a je zároveň ziskové. Před vytvořením této organizace byl majetek kraje využíván velmi nehospodárně. V uplynulém volebním období jsme prosadili do Programu obnovy venkova ročně více jak 100 milionů korun.

Zvláště si cením toho, že jsme vytvořili fond rezerv a rozvoje. Nová koalice převzala tento fond, ve kterém je více než 1,5 mld. Kč. My jsme přebírali v roce 2012 vyčerpaný úvěr 1,1 mld. korun. Důslednějším využíváním vlastního majetku, efektivnějšími  výběrovými řízeními, efektivnějším využíváním dotací ze státního rozpočtu i EU jsme se stali krajem, který měl zajištěné zdravé financování pro příští léta.

Rozpočet kraje na rok 2017 jsme připravovali tak, aby naše uvedené priority byly ještě více finančně posíleny. Tento rozpočet byl přijat. Proto nemáme zásadní obavy, že vše, co jsme prosadili, bude zlikvidováno, i když jsme vnímali vyjádření nových radních, jak »vše pod správou KSČM stagnovalo«. Přeju hnutí ANO, aby se jim podařilo spravovat kraj tak jako KSČM - aby nikdo neměl nic konkrétního k jejich práci, jen výhradu, že »vše stagnovalo«.

Jak se jihočeská KSČM vyrovnala s odchodem do opozice? Jakou opozicí chcete být?

Nikdo nejásá, když musí odejít od nedokončené práce. Položili jsme si otázku: Bylo to proto, že jsme neplnili volební program? Odpověď zní: Nebylo, protože z jedenácti základních úkolů, které byly zapracovány do koaliční smlouvy, jsme deset splnili. Nepodařilo se pouze zvýšit vliv občanů na správě kraje – tedy prosadit krajské referendum.

Ptali jsme se: Nebo to bylo proto, že naši zastupitelé málo pracovali na svěřených úsecích? Nebylo, lidé berou za samozřejmost, že komunisté umějí pracovat a že nekradou, ani nevymýšlejí různé kulišárny. Důsledně jsme dbali na to, aby se organizace kraje nestaly snadným živobytím našich příznivců nebo rodinných příslušníků.

Zaplatili jsme nováčkovskou daň ve správě kraje, že jsme nedokázali v dobrém prodat na veřejnosti, co činíme a zejména proč. Nedokázali jsme více přiblížit kraj občanům, daleko více využívat stranickou strukturu pro setkávání s občany.

V první řadě se tohoto musíme vyvarovat. Jako opozice neopouštíme svůj cíl protiparazitního tažení. Podporujeme a nadále budeme podporovat ta opatření kraje, která povedou ke zvyšování kvality života lidí na jihu Čech. Zároveň budeme předkládat  legislativní iniciativy – k obecnému referendu, financování soukromých škol apod. Budeme důsledně prosazovat zkušenosti, které získali při své práci uvolnění zastupitelé T. Vytiska, H. Tůmová, předseda klubu KSČM V. Kučera a předsedové výborů.

Jak se vám dařilo při obsazování výborů a komisí? Nesnažila se koalice opozici vyšachovat?

V současnosti jsme získali funkci předsedy kontrolního výboru, kterým se stal L. Dvořák. Koalice se snažila postavit opozici do situace, že se bude mezi sebou prát o drobty, které spadnou z koaličního stolu. V opozici v Jihočeském kraji jsou čtyři subjekty a koalice navrhla tři místa pro opozici – ta ať se domluví. My jsme opozičním stranám sdělili, že vylučovaly spolupráci s námi, takže nevidíme důvod, proč nyní jednat. Jejich cíl vůči nám byl jasný – vyšachovat nás z většiny výborů. To se nezdařilo a máme po jednom zastupiteli v každém ze šesti výborů. Obdobná situace byla v obsazování funkcí v dozorčích radách nemocnic. Nakonec se nám podařilo získat zastoupení v největších nemocnicích v Českých Budějovicích a Táboře. Koalice do komisí zřizovaných radou kraje nepustila nikoho z opozice.

Nad novým zastoupením KSČM v orgánech kraje nemá cenu naříkat. Pro komunisty v kraji to jen zvyšuje potřebu více pracovat ve společenských a zájmových organizacích. Nenechat ani jeden podnět od občanů bez povšimnutí. Zejména při řešení problémů každodennosti nezapomínat na programové priority a takto provádět konkrétní hodnocení práce našich zástupců v samosprávách, ale i ve stranických funkcích.

Když se ještě vrátíme ke krajským volbám v loňském roce: získali jste sedm mandátů. Bylo to zklamání?

Zklamání z úbytku voličů KSČM zavládlo ve všech krajích. Postihlo i Ústecký kraj, kde byl ale znovu zvolen hejtmanem oblíbený a uznávaný Oldřich Bubeníček.  Jak jsem už řekl, mysleli jsme si, že občané ocení výsledky naší práce. Jenže je považovali za samozřejmost. Část našich bývalých voličů buď podlehla agresivní kampani ANO, nebo zůstala doma. Předpokládali, že stejně uspějeme. Je to zkušenost, abychom před nacházejícími sněmovními volbami lidem vysvětlovali, že každý hlas rozhoduje. Že nic není samozřejmé. Volební program budeme mít jako tradičně kvalitní, ovšem musíme ho dokázat prezentovat tak, aby byl pro občany srozumitelný.

Nemůžeme konkurovat štědře placeným zahraničním reklamním agenturám. Máme však jednu hlavní výhodu, kterou je potřeba využít: kandidáty, kteří nežijí v uzavřených enklávách, ale jsou sousedy a spolupracovníky. Nikdo z ciziny jim nemusí radit, co dělat. Vědí to, protože žijí běžnými radostmi a starostmi občanů naší země.

Autor: 
Jan STERN
Zdroj: 
halonoviny.pdf