Soudruh Stanislav Vít z Tábora oslavil devadesátiny. Ve straně je 71 let

6. 4. 2017

Dne 4. dubna oslavil krásných kulatých 90 let táborský komunista Stanislav Vít, který patří k těm, ne-li není jediným, kdo v našem městě nosí nejdéle stranický průkaz. Stal se členem KSČ 1. března 1946 v necelých devatenácti letech. Tedy před 71 lety.

Co ho tehdy k tomuto kroku přivedlo? „Jednak radostná poválečná atmosféra, nedobré zkušenosti vykořisťovaného učně strojního zámečnictví v šroubárně v Železném brodě, ale také vzpomínky na dětství. Chodíval jsem do školy jen v tričku, trenýrkách a bos. Tu bídu první republiky v dělnické rodině nikdo z nás už nechtěl zažít,“ vzpomíná Stanislav Vít.

S Marxem, Engelsem, Leninem a jejich učením se setkal až na vojně, v tom období se seznámil se svojí budoucí ženou. Absolvoval závěrem školu důstojníků v záloze a jeho přirozené, ale neuvědomělé inklinování k politice KSČMdostávalo v průběhu vojny pevné teoretické základy. Po vojně pracoval v továrně až do doby, kdy na paragraf rukoval za Čepičky do armády.

Poté vlastně až do důchodu byl vojákem z povolání, a na počty měst jeho působení by sotva stačily prsty obou rukou. Stejně tak, jako na nejrůznější stranické funkce, kterých bylo ještě více.„Dodnes mohu jen děkovat své manželce, která se mnou trpělivě všechny štace absolvovala. To každá žena nedokáže...Dobře přitom vychovala naše tři syny, protože já jsem hodně nebyl doma...“ přiznává Stanislav Vít.

Dodnes je i ve svém věku v relativně dobré kondici, hodně chodí pěšky (zejména na hřbitov na hrob manželky), ale také do okolí Tábora. K jeho koníčkům totiž patří fotografování a jihočeská krajina mu učarovala. Výsledky jeho tvůrčí iniciativy mohou obdivovat i v jeho domě, kde v přízemí pravidelně vyměňuje výstavu svých fotografií.

Okresní výbor KSČM Tábor přeje jubilantovi hodně zdraví a pohody do dalších let

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní