S. Grospič: Nad posledními událostmi a zasedáním Meziparlamentní unie

15. 4. 2017

Komunistická strana Čech a Moravy ostře protestuje proti neustálému roztáčení kola válečného šílenství na pozadí »hodně relativní vlny ekonomické konjunktury«. Odsuzujeme zatažení české armády pod společné velení severoatlantické vojenské aliance.

Komunisté nikdy nezradili zájmy suverenity, prosperity a míru Československé republiky. Ze všech politických stran v době nejhorší nacistické okupace měli coby politická strana největší počet osob popravených nacistickou mocí či jinak perzekvovaných. Přesto jsme neustále terčem nevybíravých útoků. Bráníme pravdu a to je vždy těžké, toho jsme si vědomi. Bráníme lidskou důstojnost, mzdy, platy, důchody zajišťující život bez žebrání a slušný život bez ponižování. To vše bez trvalé suverenity České republiky, hlavně však bez trvalého míru není možné.

Práce, důstojné mzdy, platy, důchody konec válečnému šílenství, suverenita České republiky a trvalý mír, jsou naším heslem. Jsou hlesem pro život každého rozumě smýšlejícího člověka a jeho děti.

Zastavme společně válečné běsnění USA. To, co USA předvedly v nedávných dnech v Sýrii, plně ukázalo, že kapitalistický svět a vládnoucí vojenskoprůmyslové finanční komplexy nikdy nemohou dosáhnout hodnot prostého lidského života v míru. Rozehrává se stále více hra další světové války. Buďme jako komunisté, naši voliči a všichni, kdo si uvědomují nebezpečí války, neustále v pohotovosti. Vláda Bohuslava Sobotky se svou svitou Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka tuto zemi zradila. Zradili ji i předseda vlády, i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, členové sociální demokracie, svým negativním postojem k uvolnění protiruské válečné hysterii a běsnění.

Po Velké hospodářské krizi, která ani nezasáhla celý svět, nastává období - když diplomatický a ekonomický tlak neuspěl - vojensky svět přerozdělit.

Před několika dny zasedala nejstarší mezinárodní instituce, Meziparlamentní unie. Tentokrát se sešla v bangladéšské Dháce. Přijetí bylo velice milé, už kvůli tomu, že ČSSR v roce 1971, jako jedna z prvních, uznala samostatné Bengálsko. Zasedání MPU zpravidla probíhá dvakrát do roka v celém plénu a pak v průběhu roku podle potřeby jednotlivých pracovních komisí, výborů, skupin. Jako hlavní bod byla přijata rezoluce navržená společně Velkou Británií, Belgií, některými africkými státy řešícími akutní problém hladomorů a dostatku přístupu k vodě. Z hlediska míru příslušný výbor přijal k velké nelibosti dravců z Evropské unie »rezoluci o míru a bezpečnosti ve světě« navrženou Ruskou federací. Myslím, že tak tomu bylo správně. Nebudou-li se státy EU, například SRN, urážet jako malé děti a nepovedou-li tuto rezoluci záměrně do slepé uličky, jako například tzv. Minské dohody, může se svět další »velké války vyvarovat«.

Prostý člověk, kromě několika desítek příslušníků vysoce ekonomicky postavených elit a armádních jestřábů, si žádný velký lokální, natož celosvětový válečný požár nepřeje. Zde v boji za mír je nezastupitelná úloha komunistických a dělnických stran, o čemž jsem pevně přesvědčen.

Autor: 
Stanislav Grospič, poslanec PS PČR za KSČM
Zdroj: 
ihalo.cz