Radek Springer, zastupitel za KSČM, k nové krajské koalici

17. 4. 2017

Poté, co táborští zastupitelé za ANO v čele s Radkou Maxovou před rokem „úspěšně“ rozbili ve městě radniční koalici, která se dosud nedala dohromady, pokusili se opět v čele s Radkou Maxovou přepsat výsledky loňských voleb i na kraji. Tentokrát se ovšem přepočítali. Pravicová koalice vedená ANO za sekundování ODS zůstane zřejmě jen zbožným přáním těch, kteří chtěli jediné - převzít moc. Podle všeho bude v úterý 18. dubna podepsána nová koaliční smlouva a lídrem nové koalice zůstane sociální demokracie.

Téměř jistě vznikne koalice ČSSD, KDU-ČSL, Pro Jižní Čechy a hnutí Jihočeši 2012. Toto uskupení by disponovalo 28 zastupiteli z 55, tedy jen těsnou většinou. Pokud se tak stane, má nová koalice v zastupitelstvu kraje jediný problém. Většinu jediného hlasu, která nemusí být vždy dostatečná při nemoci, dovolených, pracovním zaneprázdnění a podobně.

V tisku se již objevují spekulace, zřejmě šířené zástupci hnutí ANO a ODS, že půjde o krajskou vládu s tichou podporou KSČM. Jako krajský zastupitel za KSČM mohu konstatovat, že i tato koalice bude zřejmě našim cílům příznivější, než Maxovou plánované čistě pravicové uskupení. Uvidíme, i když to s ostatními koaličními partnery, například s KDU-ČSL, nebude zřejmě jednoduché.

Pokud se týká „tiché podpory“, za sebe mohu říci, že může být i veřejná. Nebráním se žádným rozumným návrhům, pokud nebudou v rozporu s programem KSČM a budou ku prospěchu obyvatelům kraje. Myslím, že to je i názor dalších mých kolegů, krajských zastupitelů za KSČM.

 

Autor: 
Radek Springer, krajský zastupitel za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)