Nová koalice v Jihočeském kraji vytvořena

19. 4. 2017

V Jihočeském kraji by měla vládnout koalice ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012 a uskupení Pro Jižní Čechy. Zástupci stran včera podepsali prohlášení o budoucí spolupráci.

Koalici musejí na svém zasedání 27. dubna schválit zastupitelé. ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012 a Pro Jižní Čechy mají 28 mandátů z pětapadesáti. Kraj od loňských podzimních voleb vedla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012, ale minulý týden se rozpadla. Důvodem byly neshody mezi sociálními demokraty a hnutí ANO zejména kvůli řízení krajské organizace Jihočeské nemocnice.

Vládnoucí uskupení se snažilo vytvořit i hnutí ANO. Oslovilo stejné partnery jako ČSSD a navíc chtělo ještě spolupracovat s ODS. Zástupci KDU-ČSL, Jihočechů 2012 a uskupení Pro Jižní Čechy však preferují vládnutí se sociální demokracií.

Spory mezi hlavními členy bývalé koalice, ČSSD a ANO, začaly na březnovém jednání zastupitelstva. ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 milionu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha dal stavět pro hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

Zimola svolal mimořádné jednání na 27. dubna. Rezignuje na něm na funkci hejtmana a znovu už o ni nebude usilovat. Na hejtmanku navrhuje svou současnou náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD). Předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha včera rezignoval na svou funkci.

 

Autor: 
(ste)
Zdroj: 
ihalo.cz, foto: http://www.kraj-jihocesky.cz/