Rozhovor s krajským zastupitelem a předsedou JčKV KSČM Petrem Braným k mimořádnému jednání Zastupitelstva JčK 27. dubna 2017

28. 4. 2017

Jednání krajského zastupitelstva rozhodovalo o nové koalici a personálním obsazení rozhodujících funkcí. Jaké byly postoje a stanoviska KSČM?

Mimořádné jednání krajského zastupitelstva bylo opravdu mimořádné svou jednostranností a účelností. V první řadě jsme byli poněkud překvapeni, že nová rodící se koalice nepředstavila ani v hrubých obrysech žádný lepší program svého budoucího vládnutí. Důraz byl položen jen na personální změny vedení kraje. Řekl bych s trochou nadsázky, že šlo o nestandardní a účelové přeobsazení vedoucích funkcí. Klub zastupitelů KSČM takové politické praktiky hlasováním nepodpořil.

Co Vás v obsáhlé diskusi nejvíce zaujalo?

Například v diskusi jsem vystoupil opakovaně ve smyslu „Stanoviska klubu zastupitelů KSČM“ . Mimo jiné jsem uvedl, že v jakési nevyhlášené soutěži o to, kdo je morálnější, vedou zastupitelé, kteří zapomněli na svou politickou minulost, na vlastní názory a dohody, které podle situace mění účelově. Opakovaně nabízené poměrné zastoupení ke škodě věci nechtějí. Přitom by zabezpečilo objektivní a stabilní demokratickou správu kraje bez politických otřesů. Radce Maxové a na adresu hnutí ANO jsem se kriticky vyjádřil, že rozdává funkce jen „věrným“ ve městech i kraji a co by na to řekla, kdybych si také instaloval do funkce svojí asistentku.

Jakou úlohu sehrály v diskusi Haló noviny, když byly v diskusi citované?

To mě poněkud udivilo. ODS citovala Haló noviny, zejména ve smyslu, že se radujeme z posílení svého vlivu na novou koalici. Samozřejmě byly takové články vytrženy z kontextu. Za KSČM jsem deklaroval, že jsme připraveni podporovat vše, co zlepší kvalitu života občanů. Vůbec se neradujeme ze situace, kdy zde proti sobě stojí dva nesmiřitelně tábory. KSČM takovou situaci nehodlá zneužívat. Pro nás neplatí, nedali jste nám funkce, tak budeme proti všemu. Úsměvné bylo například vystoupení zastupitele Jana Bartoška (KDU-ČSL), když uvedl, že už v životě nebude číst Haló noviny. V mé reakci jsem ho upozornil, že dělá chybu a připomněl mu, jak byli rádi v roce 1998 v tzv. "Adventní" koalici s KSČM.

Jaký dopad takový ostrý politický spor může mít na občany?

Myslím, že celou politickou krizi v jihočeském krajském zastupitelstvu budou chápat jako boj o „koryta a korýtka“. Nedůstojnost takové politiky a takového jednání může mít jediný výsledek. Tím je znechucení občanů a pokles jejich zájmu o věci veřejné – politiku. Pro Jihočeský kraj žádný přínos mít nebude.

Autor: 
(jk)
Zdroj: 
JčKV KSČM