Proč se táborští komunisté 8. května sejdou také v Lejčkově?

4. 5. 2017

V pondělí 8. května se sejdou jako každoročně komunisté z Táborska kromě jiných míst také u památníku v Lejčkově, aby si připomenuli Den vítězství, dříve případněji zvaný Den osvobození. Oběti německé nacistické „třetí říše“ by rozhodně neměly být zapomenuty. Obzvlášť, když čeští lidé pokládali své životy již po podepsání bezpodmínečné kapitulace nacistického Německa

Poslední výstřely druhé světové války v Evropě sice padly v Čechách u městečka Milín a osady Slivice během 11. a 12. května 1945, ale Češi v relativní době míru umírali ještě také na Táborsku.

V okolí Lejčkova se 9. května 1945 okolo poledne shromáždily stovky lidí z okolních obcí, kteří u silnice Pacov-Lejčkov-Tábor čekali na příjezd jednotek Rudé armády. Po silnici ustupovaly kolony německých jednotek na západ do amerického zajetí. V chaosu ústupu došlo k incidentu, kdy se projíždějící jednotka SS domnívala, že je napadena partyzány a začala střílet po lidech kolem silnice. Postříleno bylo celkem 21 lidí.

Při průjezdu Lejčkovem došlo ke střelbě v okolních lesích, na což projíždějící jednotka SS v obavách z partyzánů reagovala vypálením obce. Ze 17 domů bylo 8 vypáleno včetně hospodářských stavení. Obyvatelé stihli včas utéct s výjimkou jednoho místního občana, který byl nejdříve mučen a následně za obcí zastřelen.

Čest památce obětí!

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní