V. Filip: Kdo opravdu velí českým vojákům?

10. 5. 2017

Je si ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vědom skutečnosti, že armáda je pouze vykonavatelkou politické vůle své země, že to není entita existující sama o sobě, ale je podřízena politické reprezentaci dané země?

S touto otázkou interpeloval ministra předseda ÚV KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip. Svou interpelaci opíral o informace týkající se dohody o přidružení 4. brigády rychlého nasazení Armády ČR k velení německé 10. obrněné divize. »Doufám, že jste si vědom toho, že dohoda o přidružení armády jednoho státu k armádě státu druhého a společné cvičení armád suverénních zemí jsou dvě naprosto odlišné věci!« upozornil Filip ministra obrany. Připomněl, že bundeswehr je jistě dobře vyzbrojená a vycvičená armáda, podstatné ale podle něj je, že armáda je pouze vykonavatelkou politické vůle své země. »Není to entita existující sama o sobě, ale je podřízena politické reprezentaci dané země. Jste si této skutečnosti vědom a bral jste tuto skutečnost dodatečně v úvahu? Konzultoval jste takovou smlouvu o přidružení naší české vojenské jednotky s vrchním velitelem, tedy s prezidentem republiky?« zajímal se Filip.

Připomněl také nedávné kroky předních politických představitelů SRN, kterými podle něj dokázali, že mají velké potíže s vnímáním reality. »Zejména současná německá kancléřka Angela Merkelová aktivně, svévolně a zcela iracionálně svým pozváním vystavila Evropu, ale především občany Evropy, bezpečnostním hrozbám v podobě imigrantů včetně teroristů, kteří se dostali na náš kontinent,« uvedl místopředseda sněmovny. V této souvislosti se proto zeptal ministra Stropnického, zda si nemyslí, že by v přidružování našich jednotek k jednotkám německým nebyla na místě určitá zdrženlivost.

Stropnický v odpovědi na interpelaci uvedl, že z mezinárodněprávního hlediska se jedná o nezávaznou deklaraci o záměru prohloubit spolupráci štábů obou jednotek tak, aby v případě vzniku rozsáhlého konfliktu vedeného proti území NATO uměly tyto jednotky rychle navázat kontakt a lépe koordinovaly plnění úkolů, které pro obě strany vyplývají z národní legislativy. »Zdůrazňuji, že dopis o záměru musí být chápán v kontextu našeho zapojení do alianční iniciativy Framework Nations Concept, která je zaměřena právě na rozvoj vojenských schopností, nikoliv na použití nebo závazné předurčení vojenských schopností pro konkrétní operační nasazení,« uvedl ministr. K podepsání dopisu o záměru prý žádné zvláštní zmocnění nepotřeboval a ani nebyl povinen tento krok konzultovat s prezidentem republiky.

Stropnický dále zdůraznil, že 4. brigáda rychlého nasazení na základě podpisu dokumentu nezačala podléhat vůli německé vlády. »Dopisem o záměru nevzniká jakákoli závislost 4. brigády rychlého nasazení na bundeswehru a 4. brigáda rychlého nasazení zůstává plnohodnotnou součástí Armády ČR, jejíž nasazení bude vždy podléhat rozhodnutí vlády a schválení Parlamentem ČR,« ujistil v odpovědi na interpelaci Stropnický.

Filipa ministrova odpověď neuspokojila, požádal proto o zařazení interpelace na pořad schůze sněmovny.  

Autor: 
(jad)
Zdroj: 
halonoviny.pdf