V. Koníček: Jsem zvědav, jak se s tím nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí vypořádá

15. 5. 2017

Poslanecká sněmovna splnila letos naposled svou zákonnou povinnost a provedla kontrolu výročních finančních zpráv politických stran a hnutí. Z celkového počtu 264 stran a hnutí, které jsou v České republice zaregistrovány, jich 137 mělo své zprávy úplné. Na dané číslo se můžeme dívat optimisticky - je větší než v loňském roce, více stran plní své povinnosti dané zákonem, anebo pesimisticky - skoro polovina stran své povinnosti neplní.

Strany, které si své povinnosti neplní, mohou být stále ještě relativně v klidu, protože nový úřad, který má hospodaření stran a hnutí kontrolovat, nevykonává skoro žádnou činnost. Vyplývá to ze zprávy o činnosti, kterou za první čtvrtletí obdržel kontrolní výbor sněmovny. Úřad vznikl k 1. lednu, má už předsedu a čtyři členy, ale své další zaměstnance hledá ve výběrových řízeních. Aktuálně má na svých stránkách nabídku na šest pracovních míst. Pokud byste hledali nějaký telefonický kontakt na webových stránkách udhpsh.cz, tak neuspějete. Úřad pracuje v utajení, korespondenci přijímá přes P. O. BOX a na adrese v Brně ještě nikoho nenajdete.

V dubnu vydal dvě nové vyhlášky, o vzoru formuláře pro zveřejnění zprávy o financování volební kampaně a o vzoru formuláře pro výroční finanční zprávu. Strany se budou muset s novými formuláři vyrovnat, většina to zjistí až v dubnu příštího roku, když odevzdají své zprávy na starých formulářích a úřad je bude vyzývat k nápravě. Většina stran nemá také ponětí o nové povinnosti, mít pro příjem darů zřízený transparentní účet a o povinnosti nahlásit číslo tohoto účtu na nový úřad. Tato povinnost platí od 1. ledna 2017, úřad zveřejnil v polovině dubna výzvu na své úřední desce, že mají strany tuto povinnost, ale sám žádný seznam transparentních účtů stran dosud nezveřejnil.

Od 2. května běží také volební kampaň, protože ve Sbírce zákonů vyšlo vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny. A z toho vyplývají pro strany další povinnosti. Do pěti dnů od vyhlášení voleb mají kandidující strany povinnost zřídit si další transparentní účet a přes tento účet financovat veškeré náklady volební kampaně. Úřad doposud nevydal žádnou metodickou příručku, jak mají strany postupovat při financování volební kampaně, popřípadě co a jak se bude počítat do limitu pro financování kampaně. Dostali jsme se do absurdní situace, kdy strany do 66 dnů před volbami mají podávat kandidátní listiny, ale už teď musí mít od minulého týdne zřízen účet na kampaň, i když některé nevědí, zda vůbec budou kandidovat, popřípadě v jaké sestavě budou kandidovat, například jestli budou v koalici.

Takových nedomyšleností a, troufám si říct, nášlapných min si vládní koalice vložila do zákona o politických stranách a zákonů o volbách více. Jsem moc zvědavý, jak se s nimi nový Úřad pro dohled nad hospodaření politických stran a hnutí vypořádá.

Autor: 
Vladimír KONÍČEK, předseda kontrolního výboru PS PČR
Zdroj: 
halonoviny.pdf (Naše pravda)