Nový žebříček 80 nejbohatších Čechů: Kellner vede, Andrej Babiš zchudl

4. 10. 2018

Magazín Forbes zveřejnil v Česku pošesté žebříček nejúspěšnějších tuzemských podnikatelů. Ročník 2018 má 80 jmen, vstupenkou do něj bylo odhadované jmění ve výši minimálně dvou miliard korun. Nejbohatším Čechem je nadále Petr Kellner s odhadovaným jměním ve výši 310 miliard korun, jehož hlavní investice jsou ve splátkovém byznysu společnosti Home Credit. Tato firma je se 130 tisíci pracovníky především v Asii největším českým zaměstnavatelem v zahraničí. Kellnerovo jmění pochází také z telekomunikací, vlastní firmy O2 Czech Republic a Cetin.

Druhým nejbohatším je český premiér Andrej Babiš (75 mld. Kč). Odhad jeho jmění, které tvoří především holding Agrofert, oproti loňskému roku poklesl o 13 miliard korun. Forbes to zdůvodňuje klesající ziskovostí holdingu a růstem jeho zadlužení. Důvodem jsou především horší výsledky chemiček vyrábějících průmyslová hnojiva, jako je německý SKW Piesteritz a slovenské Duslo Šaľa, a pokračující restrukturalizace německých pekáren Lieken. Zadlužení rostlo kvůli mimořádnému investičnímu cyklu napříč celým Agrofertem. Ten je sice aktuálně zaparkovaný ve dvou svěřenských fondech, Andrej Babiš ale zůstává příjemcem z nich plynoucích benefitů.

Deset nejbohatších Čechů podle Forbes

Pořadí Jméno Odhad jmění (mld. Kč) Hlavní firmy a značky Obor

1. Petr Kellner  - 310 mld. – PPF, Home Credit, O2 finance, telekomunikace

2. Andrej Babiš  - 75 mld. – Agrofert, Hartenberg chemie, potravinářství, zemědělství, média