Profesor Keller přináší šokující fakta o nespravedlnosti současného ekonomického a společenského systému

7. 8. 2018

Sociolog Jan Keller tentokrát představuje ve své komentované recenzi knihu ekonoma Thomase Pikettyho Kapitál ve 21. století, která vyšla také v češtině.

Kniha francouzského ekonoma Thomase Pikettyho vyšla na podzim roku 2013 v pařížském nakladatelství Seuil. V roce 2015 ji vydalo v českém překladu nakladatelství Universum.

Kniha vzbudila velkou pozornost a vyvolala kromě řady pozitivních ohlasů i silnou kritiku. Autor se svým početným kolektivem v ní shromáždil impozantní databázi vypovídající o vývoji příjmů a daní v mnoha zemích Evropy a ve Spojených státech od konce 19. století až do současnosti. Bylo mu vytýkáno, že jeho data nejsou kompletní a že je interpretoval nesprávným způsobem.

Podáváme nejprve přehled Pikettových tvrzení, abychom se v závěru vyjádřili alespoň k některým námitkám jeho kritiků.

Více zde.

EU portál