Radikální změna důchodů? Pro polovinu Čechů má stát špatné zprávy, ta druhá na tom o moc lépe nebude

14. 5. 2018

Vláda Andreje Babiše chystá změnu ve složení důchodů, která zpomalí růst penzí polovině seniorů. Rychleji ale začnou růst důchody těm, kteří mají v tuto chvíli penze nižší. O kolik by se důchody mohly příští rok zvednout není jasné. Babiš v pondělí uvedl, že penze měly příští rok růst v průměru o 918 korun, tedy o 540 korun všem do pevné části a zbytek by připadl na procentní díl.

Podle odborníků patří český systém k nejsolidárnějším a důchody bohatých a chudých se liší jen málo. Jen desetina penzistů ale dosahuje na důchod vyšší než 14.501 korun. Polovina lidí pobírá více než 11.344 korun. Desetina pak méně než 8576 korun. Průměrný důchod činí 11.828 korun. Pokud by ale nová pravidla platila už letos, podle propočtů by si lidé s penzí nad 11.200 korun pohoršili. Důchod loni pobíralo kolem 2,4 milionu seniorů a seniorek.

Celý článek zde.

Money MAG.cz