Rusko otevřelo most na Krym. Jako první po něm projel Putin za volantem Kamazu

17. 5. 2018

Rusko slavnostně otevřelo most na Krym. Stavbu, která spojuje ruskou pevninu s anektovaným ukrajinským poloostrovem, otevřel za volantem kamionu prezident Vladimir Putin. Vybudování mostu se pro Kreml stalo prioritou. V Rusku bylo označováno za stavbu století a za otázku národní hrdosti, zatímco odpůrci anexe v mostu vidí symbol války a okupace. Zatímco ruští představitelé nazývají nový most Krymský, ukrajinští Kerčský.

Most přes Kerčský průliv je bezmála dvacetikilometrová estakáda spojující anektovaný Krym s ruskou pevninou. V plánech stavařů a architektů existuje projekt už od carských dob, ale až politické události posledních let myšlenku zhmotnily.

Ruský prezident Putin nejprve navštívil dispečink monitorující provoz na mostu, následně se pozdravil se stavbaři a pak v jejich společnosti usedl za volant oranžového kamionu Kamaz, aby jako první v čele kolony stavbařské techniky přejel z jednoho břehu na druhý.

Článek a fotografie zde.

ČT