Zeman měl pravdu... Ozvalo se po reportáži ČT o kerčské krizi. Proč?

28. 11. 2018

Advokát Zdeněk Koudelka se ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz zaměřil na dle jeho slov primitivitu zpráv České televize o incidentu mezi Ruskem a Ukrajinou v Kerčském průlivu. Konkrétně jej zaujaly včerejší Události.

„Zpravodaj České televize Miroslav Karas v reportáži o zadržení ukrajinských námořníků, kteří pronikli do ruských vod, uvedl, že je překvapivé rychlé jednání ruských soudů,“ konstatuje Koudelka s tím, že Karas si pletl vazbu a trest.

O incidentu v Kerčské úžině referovala také TV Prima. „Ruská loď zcela evidentně záměrně naráží v Kerčské úžině do ukrajinského remorkéru. Rusové pak na tři ukrajinská plavidla stříleli a zajali všech 24 mužů posádky. Podle ruské strany se lodě nacházely v ruských vodách a mezi námořníky bylo i několik příslušníků ukrajinské kontrarozvědky. Ti se dnes po výslechu ruskými tajnými službami sami přiznali,“ poznamenala k události reportérka Gabriela Božilová v hlavní zpravodajské relaci televize.

„Já Andrej, cestou do Mariupolu přes Kerčskou úžinu, jsme vpluli do ruských výsostných vod. Byli jsme ruskými hlídkami upozorněni, že porušujeme ruské právo a byli jsme opakovaně vyzváni, abychom ruské vody opustili. Záměrně jsme ignorovali výzvy k opuštění těchto vod. Přiznávám, že činnost ukrajinských lodí v Kerčském zálivu měla provokativní charakter,“ hovoří v reportáži zadržený námořník.

Celý článek zde.

Parlamentní listy