Čtrnáctého února jsme jeli za Sahrou (Pasov)

3. 3. 2024

Sahra Wagenknechtová je levicová poslankyně německého Bundestagu od roku 2009 a založila novou stranu Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW) s heslem „Rozum a spravedlnost“. V lednu na svém prvém sjezdu v Berlíně předložila program strany. Naše pravicové deníky ji označují za královnu „chcimírů“.  Ano, na sjezdu vyzvala k jednání s Ruskem, zrušení hospodářských sankcí, které škodí více Západu než Rusku. Peníze na zbraně pro Ukrajinu chce dávat do školství, zdravotnictví, infrastruktury, sociální a důchodovou politiku. Kritizovala zelenou politiku a kabinet Olafa Scholze označila za nejhloupější v Evropě. BSW se chce zaměřit na levicová témata, na které tradiční strany zapomněly a bojují mezi sebou v žabomyších sporech.

14.února se naše delegace vypravila do německého Pasova na zahájení kampaně BSW a zejména na Sahru. Při příjezdu nás překvapila dlouhá fronta. Spekulujeme, zda je to fronta na parník, ale od Dunaje je to ještě daleko. Tak nic, uvidíme, hlavně zaparkovat. Všude plno, ani místečko. Konečně se zadařilo, jdeme do restaurace. Nemusíme do fronty, jsme vítání jako zahraniční hosté. Jenže jsme se parkováním v dáli zdrželi, musíme se prodrat davem lidí a už není místo. Pořadatelům se nás tři „děvčata“ podaří vmáčknout do restaurace a šest našich „kluků“ sedí u stolu novinářů. Hraje živá hudba, restaurace je narvaná k prasknutí. Lidé stojí kolem stěn a i venku u oken. Rovněž venku je obrovský stan (i tam je obrazovka) a na chodníku obrovská fronta. A to podle sdělení organizátorů ještě hodně lidí odešlo, protože viděli, že nemají šanci se dostat dovnitř. Taky se předseda strany hned na začátku omlouval. Bylo tam asi 400 lidí. Pořadatelé byli mladí kluci, nyní už bez uvozovek.

Naše česko-německá kamarádka nám říkala, že projev Sáry se bude vysílat na většině televizních kanálů v Německu. Naši novináři veřejnoprávních médií, nechcete si vzít příklad? Naše republika je dcera ( nebo služka?), Německo je matka (nebo macecha?).

Vítězslava Baborová
Vlastní