Pracovní trh se nesmí „přehřát“. Zásadní změna v platech ani v roce 2017

18. 1. 2017

Média plní články o tom, jak nedostatečně je placena práce českých zaměstnanců. Přitom většinou za stejný výkon, jako v západních státech. Lidé se dnes mnohdy cítí jako dojné krávy a na platy západních států nedohlédnou ani dalekohledem. Tuto situaci zřejmě posiluje fakt, že prázdná místa, vzhledem k pokrizovému rostoucímu hospodářství, ve fabrikách stále více zaplňují cizí dělníci. Plat je zde pro ně stále podstatně lákavější, než doma.

„Gastarbeiteři nejsou strategickým řešením - nic proti územní mobilitě pracovní síly, ale pokud to jen snižuje cenu práce, není to odpovědí na poruchy trhu práce „ , uvedl k tématu místopředseda KSČM Jiří Dostál. „Ekonomická úroveň ČR je na 85% průměru EU, mzdy jsou na méně než 50% - to pokud jde o realtivní úspěchy v ceně práce na českém trhu práce,“ dodává Dostál. Se stejnými čísly vystupuje také šéf odborů Josef Středula.

Podle jihočeského předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Petra Janouška platy rostou,ale stále pomalu v porovnání se Západem. „Mzdy i platy rostly nyní nejvíce za poslední období, ale dluh v příjmech zaměstnanců je stále vysoký, a porovnáme-li je s průměrem dosahovaným v zemích EU, máme co dohánět,“ zdůraznil Janoušek.

Jak jsme na tom ve velkých firmách v jižních Čechách? Průměrná mzda v dělnických profesích se se například ve firmě Bosch přiblíží k 30 tisícům při započtení prémií a bonusů.

„Válka o talenty běží naplno a pracovní trh již ukazuje z námky přehřátí. Musíme dbát na to, aby to nevyústilo ve ztrátu konkurenceschopnosti našeho regionu,“ konstatuje jednatel plánského Silonu Bernd Morawitz.

Majitelé firem se i přes nedostatek pracovníků evidentně nesnaží, aby mzdový nárůst nějak významně posunuli směrem nahoru. Zřejmě proto, aby platové podmínky na českém trhu práce „nepřehřáli“. A tento trend se pravděpodobně nezmění ani pro rok 2017.

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní