KSČM nepodpoří smlouvu CETA

24. 2. 2017

Nechceme omezovat obchodní výměnu mezi ČR a Kanadou, ale širší obchodní dohody, jako je tato, by měly být koncipovány jako rovnoprávné. A (ne)rovnoprávnost je právě hlavní kámen úrazu.

Na tiskové konferenci ke Komplexní hospodářské a obchodní dohodě mezi Kanadou na jedné straně, a Evropskou unií a jejími členskými státy na straně druhé, to řekl místopředseda ÚV KSČM, poslanec Jiří Dolejš. »Tato smlouva je dítětem či odnoží velké smlouvy TTIP, která je dočasně, možná i trvale umrtvena, a význam CETA může být i v tom, že se jedná o prostor Kanady, která je součástí Severoamerické dohody o volném obchodu, a je možný jistý tranzit aktivit z celé této oblasti prostřednictvím Kanady,« zdůraznil Dolejš před novináři. Takže i když podle něj nepochybně bude pozitivní efekt v oblasti zisků, což dokládají příslušné dopadové studie české i zahraniční, tak obavy z nastavení netarifních opatření jsou namístě. Dolejš poukázal na to, že se ozývají například odbory, různá profesní sdružení, známý je případ regionálního valonského parlamentu (Belgie). Zmínil, že v Evropském parlamentu nehlasovali proti smlouvě CETA jen zástupci KSČM, ale i europoslanci za ČSSD. »Ta zjevně nemá v tomto ohledu jednoznačné stanovisko,« dodal. Je přesvědčen o tom, že je důvod, proč říci, že smlouva nebyla dobře vyjednána a měla by z ČR přijít nejen vážná varování, ale i odmítavé stanovisko, aby se muselo o těchto věcech jednat znovu.

Nechceme riskovat zdraví občanů

»S uplatňováním dohody CETA hrozí, že budou oslabeny mj. normy, které výbor EP pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin považuje za zásadní, jako je neschválení účinných látek a maximální limity EU pro stopy pesticidů, integrovaný přístup EU k bezpečnosti potravin či dosažení cílů v oblasti klimatu a energetiky,« doplnila Dolejše kolegyně, stínová ministryně životního prostředí Marie Pěnčíková. Komunisté se podle jejich slov odmítají zařadit mezi poslance, kteří chtějí riskovat ohrožení zdraví občanů ČR, bezpečnost potravin a třeba i životní prostředí, když nemají jasné odpovědi na své otázky. »Harmonizace pravidel EU a Kanady nesmí za žádných okolností ohrozit zdraví spotřebitelů nebo snížit kvalitní standardy, jež musí splňovat výrobky Kanady uváděné na evropský trh,« prohlásila poslankyně KSČM.

Komunisté požadují vrácení smlouvy předkladateli, protože podle Pěnčíkové sněmovna nemůže hlasovat o něčem, co ani nemá k dispozici k prostudování. KSČM proto požaduje mít před hlasováním k dispozici kompletní dohodu, o které má sněmovna rozhodnout, zaznělo na tiskovce.

Zemědělci se bojí dovozu pšenice a masa

Místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti a člen zemědělského výboru Josef Šenfeld (KSČM) se před novináři podíval jen na jediný segment našeho hospodářství - zemědělství a potravinářství. »V dopadové studii je uvedeno, že oproti příznivým skutečnostem se zdá, že zejména zemědělský a potravinářský průmysl v kanadské konkurenci poněkud oslabí - maximálně však o 0,05 %, i když dopady na jednotlivé obory zemědělské a potravinářské výroby jsou velmi rozdílné,« uvedl s tím, že s uplatňováním dohody CETA hrozí, že budou oslabeny některé normy, o nichž hovořila Pěnčíková. »Je obava, že u geneticky modifikovaných organismů jsou ustanovení koncipována tak, že oslabují právní předpisy EU týkající se GMO, jejich uplatňování a budoucí vývoj,« prohlásil Šenfeld. Řekl také, že CETA neobsahuje žádná závazná ustanovení o dobrých životních podmínkách zvířat a namísto toho prosazuje zvýšení objemu obchodu bez řádných záruk ochrany zvířat.

Frakce GUE/NGL v EP odmítla dohodu CETA, mj. vyzvala EK, aby se pevně zavázala k důslednému zachování současných i budoucích standardů v oblasti bezpečnosti potravin, lidského zdraví, zdraví rostlin a plodin, ochrany životního prostředí, ochrany spotřebitelů a zdraví a dobrých životních podmínek zvířat, které jsou stanoveny právními předpisy EU. Frakce vyzvala EK také k tomu, aby zajistila, že v budoucnosti se nebude nijak bránit posílení těchto standardů, nebudou oslabovány základní hodnoty EU, jako je zásada předběžné opatrnosti a udržitelné zemědělské hospodaření, a že občané EU budou moci mít nadále důvěru v označování produktů na trhu EU. Dovoz zemědělských produktů do EU by měl být povolen jen za předpokladu, že byly vyrobeny v souladu s evropskými standardy pro ochranu spotřebitele, budou dodrženy dobré životní podmínky zvířat, ochrana životního prostředí a minimálními standardy sociální ochrany. »Naši zemědělci se především obávají dovozu pšenice, olejnatých semen, hovězího dobytka a hovězího masa,« dodal Šenfeld.

Smlouvu ve čtvrtek začala projednávat sněmovna.

Autor: 
(ku, jad)
Zdroj: 
ihalo.cz