V. Filip: To by nesnesl ani pověstný český »švejkismus«

5. 3. 2017

Před několika měsíci vzbudila jen minimální pozornost zpráva, že ministerstvo vnitra uzavřelo smlouvu o „vzájemné spolupráci“ s německým protějškem. V praxi to znamená, že němečtí policisté mohou zasahovat na našem území i se zbraněmi. Takové detaily, jako jestli o tom budou naše ministerstvo vnitra a bezpečnostní komisi parlamentu alespoň informovat, se zatím evidentně neřeší. Alespoň ne veřejně.

„Teď jsme ovšem v dalším šoku, ministr obrany znovu překonal i sám sebe, a to, když podepsal dohodu o přidružení české čtvrté brigády rychlého nasazení k velení německé obrněné divize,“ komentuje iniciativu českého ministerstva obrany a ministra Stropnického (ANO) předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. „A nepokoušejte se mne, prosím, přesvědčit, že mám špatný překlad. Co z toho vyplývá? Jedině ostuda! Podřízení naší armády bundeswehru si u nás nedovolil nikdo od roku 1945. Teď ale zřejmě nastala jiná doba,“ dodává.

Faktem je, že naposledy v podřízenosti německému wrmachtu byli čeští vojáci v rámci Vládního vojska (Regierungstruppe des Protektorats Böhmen und Mähren). To bylo utvořeno po vzniku protektorátu k „udržení vnitřní bezpečnosti a pořádku“. Koncem května 1944 byla většina jeho příslušníků poslána na italská bojiště, zejména proti partyzánům, ovšem své povinnosti plnili liknavě či neplnili vůbec. Přičemž 600 vojáků a důstojníků dezertovalo.. Od té doby se Čechami nese přísloví „byli tam platní jako vládní vojsko v Itálii“.

Přesto jde o stín, který se tvale snáší nad českým protifašistickým odbojem, domácím i zahraničním. Dnes zejména starší generace nelibě nese naše zapojení do struktur NATO pod německým velením.Zatím jde o zapojení co do počtu vojáků symbolické, právě proto je tu co do platnosti jistá reminiscence s vládním vojskem v Itálii. Jde však o symbol zásadní!

„Nejsmutnější je, že tím trpí zas a jen armáda, nikdo jiný. Když pominu absurdnost podepsané dohody, mohu ke spojení s bundeswehrem dodat snad jen jediné, že tohle by nesnesl ani pověstný český »švejkismus«, který je jinak věčný…“, hodnotí podřízenost naší jednotky Bundeswehru Vojtěch Filip.

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní