Jihočeští delegáti KSČM schváleni. Přejeme úspěch v parlamentních volbách

12. 3. 2017

Nominační iniciativu jihočeských ZO KSČM a posléze okresních nominačních konferencí završila v sobotu 11. března Jihočeská krajská nominační konference KSČM, která se konala v Českých Budějovicích. Nejdůležitějším bodem programu se stalo podle očekávání osmačtyřiceti delegátů okresů schválení kandidátní listiny pro volby do PSP PČR v říjnu letošního roku.

Předseda Jč KV KSČM Petr Braný na úvod stanovil tři oblasti, kterým je nutné v nastávajícím období volebního roku věnovat pozornost. Připomenul především nutnost prosadit v krajské organizaci a všech jejích segmentech závěry 9. sjezdu s důrazem na růst a omlazování členské základny, dále zdůrazil odpovědost všech komunistů za kvalitní plnění úkolů, a to včetně výběru kandidátů, a za třetí podtrhl nutnost zabezpečení realizace nových pravidel hospodaření vyplývajících z novely zákona. Dále se věnoval problematice současné politické situace v ČR a také v rámci Evropské unie.

Upozornil také budoucí kandidáty do parlamentních voleb, že termín jejich přípravy krajský výbor stanovil na 3. červen 2017. Co se týká podzimních voleb uvedl, že i v nelehké finanční situaci strany mají jihočeští kandidáti na volební kampaň vyčleněno 800 000Kč.

Následující diskuse, ve které vystoupilo nebývale 18 delegátů konference, se nesla ve velmi živém, někdy až konforntačním duchu. Hovořilo se o problémech omlazování členské základny, o činnosti komise mládeže, o spolupráci s partnerskými organizacemi, o nutnosti zachování sociálních atributů státu... Také se hodnotila negativně populistická politika hnutí ANO, „slibotechna“ ČSSD, ale kritizovala se například i nejednotnost vyjádření představitelů ÚV KSČM ve sdělovacích prostředcích a probírala se i další témata...

Přesto gró diskuse se neslo ve znamení nutné generační výměny, na kterou se nad kandidátní listinou zamýšleli mnozí delegáti. Poukazovali na skutečnost, že na předních volitelných místech postrádají zástupce mladší generace. Ti zkušenější naopak argumentovali, že do pátého místa jsou dvě kandidátky (Pavla Švepeš Šlahúnková – 28, Hana Tůmová – 36) a také současná poslankyně Alena Nohavová (56), která také není v seniorském věku. Mezi dalšími delegáty jsou také mladí komunisté od věku 23 – 35 let a jak posléze zdůraznil předseda ÚV KSČM Filip, žádné místo na kandidátce není nevolitelné. Přesto se delegáti většinou shodli na tom, že je třeba mladé komunisty více zapojovat na všech úrovních do stranické práce, aby mohli přirozeně čerpat zkušenosti od starších a zkušených soudruhů.

Do diskuse se přihlásil také předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip, který charakterizoval úkoly komunistů nejen z jihočeské krajské organizace v předvolebním období (s nimi seznámíme na webu Jč KV KSČM v příštích dnech), reagoval ale také velmi fundovaně a přesvědčivě na mezigenerační problémy na všech stupních stranické struktury.

Při schvalování kandidátní listiny došlo k jedné změně, a to že z ní odstoupil Miroslav Máče z Českého Krumlova. Dále se aklamací schvaloval lídr kandidátky, kterým byl delegáty povrzen předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Tajnou volbou se hlasoval o 2. a 3. místě, kdy současná poslankyně Alena Nohavová získala 33 hlasů a předseda Jč KV KSČM Petr Braný 13 hlasů. Stejně tak se tajně volili kandidáti na 4. a 5. místo kandidátky. Hana Tůmová získala 25 hlasů kandidátů a Pavla Švepeš Šlahůnková 18 hlasů (pokud se nemůžete dopočítat, pak byly odevzdány i neplatné hlasy). Tím bylo na předních místech jasno, protože od 6. do 24. místa se volilo opět veřejnou volbou a kandidátka byla schválena. Na 25. místě nahradí odstoupivšího Miroslava Máče náhradník.

Delegáti Jihočeské krajské konference tedy na prvních deseti místech zvolili jako lídra předsedu ÚV KSČM Vojtěcha Filipa (Č. Budějovice), a dále kandidáty v tomto pořadí: 2. Alena Nohavová (Třeboň), 3. Petr Braný (Č. Budějovice), 4. Hana Tůmová (Rozhozná), 5. Pavla Švepeš Šlahúnková (Trhové Sviny), 6. Stanislav Češka (Branice), 7. Gustav Janáček (Volary), 8. Bohuslav Mrázek (Zliv), 9. Jiří Kladívko (Chvalšiny)a 10. Radek Nejezchleb (Kunžak).

Závěrem konference zdůraznil předseda Jč KV KSČM Petr Braný, že volební program KSČM do parlamentních voleb je opět na velmi kvalitní úrovni. Důležité ovšem je, abychom ho dokázali veřejnosti srozumitelně vysvětlit a přesvěčit k jeho podpoře. V tom máme výhodu stále mohutné členské základny 40 000 komunistů, kteří musí osobní agitací k tomuto přispět. Včetně těch jihočeských. „Čeká nás náročná zkouška, zda obstojíme ve složité vnitropolitické i mezinárodní situaci. Jsem ale přesvědčen, že jihočeští komunisté a jejich kandidáti v ní obstojí se ctí,“ dodal Braný.

vítr
vlastní