Volby 2017: Všichni máme stejnou odpovědnost

15. 3. 2017

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip na Jihočeské krajské nominační konferenci diskutoval nejen o současné vnitropolitické a zahraničněpolitické situaci a samozřejmě o složení kandididátky do říjnových parlamentních voleb, ale část svého vystoupení zaměřil také na úkoly, které komunisty, a nejen jihočeské, v předvolebním období čekají.

Jak Vojtěch Filip uvedl, jednou z loňských priorit byly krajské a senátní volby. Pokud si jejich výsledek vyhodnotíme, pak jsme náš cíl nesplnili. Z toho je třeba vyvodit poučení. Poté se zaměřil na současnou celostátní politiku a kritizoval zejména vzrůst preferencí extrémistických stran a hnutí, ale také populismus Babišova hnutí ANO.

“V této situaci si musíme říci, co je důležitější. Vnitrostranický boj a politikaření na celostátní politické scéně, nebo to, kam se Evropa a my posuneme? Pro KSČM je nejdůležitější zachovat alespoň základní sociální rysy státu, které jsou, bohužel, stále více oklešťovány. Abychom ve volbách a po nich uspěli s realizací našeho volebního programu, musíme hledat užitečná spojení, ale také mít solidní volební výsledek“, uvedl Filip.

A jak ho dosáhnout? Není na škodu si v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami připomenout projev předsedy Filipa na loňském prosincovém 5. zasedání ÚV KSČM, kde k nastávajícím volbám a práci komunistů uvedl:

„Všichni máme stejnou odpovědnost za jednotu strany, za její jednotné vystupování a za výsledek, kterého můžeme v parlamentních volbách roce 2017 dosáhnout. Vždycky se ptejme, co konkrétního udělal ten který člen či funkcionář strany pro to, aby strana uspěla nejen ve volbách, ale zejména v získávání autority ve společnosti.

A mě mrzí, že místo toho, abychom věděli, kdo je naším politickým protihráčem, kdo je skutečným nepřítelem politiky pro občany, pro pracující, tak se zabýváme spíše politikařením. To je třeba odmítnout.“

vítr
vlastní