Jan Klán, poslanec KSČM: Impérium nerovnosti

19. 3. 2017

Celý svět prý byl vyděšen z toho, že americké prezidentské volby vyhrál Donald Trump. Nicméně nezaujatí analytici a sociologové věděli, že volba mezi paní Clintonovou a Trumpem je padesát na padesát. Ten však dokázal dostat k volebním urnám ty lidi, kteří mlčí a k volbám často nechodí. Americké volby byly tedy show pro diváky. Vše bylo placeno kapitálem. V případě Trumpa kapitálem z »uhlíkové lobby«. V případě protikandidátky kapitálem finančním. Jedná se o to samé zlo.

Nicméně problém je hlubší. USA se totiž potýkají s rapidním úbytkem střední třídy. Americké výzkumné centrum Pew Research Center, které se zabývá demografickým a sociálním vývojem, uvádí, že jestliže v roce 1970 do střední třídy patřilo více než 62 procent obyvatel USA, tak v roce 2014 to bylo 43 procent. Nastává tedy značný propad těchto lidí do nižší třídy a tím pádem i jejich propad do chudoby. V ostrém kontrastu s těmito daty je zjištění, že se současná americká společnost propadá do velké nerovnosti. Bohatší v USA stále bohatnou a střední třída chudne a propadá se stále níž.

USA prožívají svůj úpadek ve všech směrech. Ať už se jedná o jejich pozici hegemona ve světě, upadá morálka a čím dál více se rozvíjí globalizace finančního kapitálu. Kapitál se tím pádem dostává i do míst, kde nebyl, a začíná zrychlovat náš život na celé planetě. U vítěze Donalda Trumpa je otázkou, zda bude plnit to, co si předsevzal. Je docela možné, že přejde k izolacionalismu USA. Ostatně jeho tvrzení, že se prorazíme k ropě a uhlí, dává tušit, že za vším stojí mj. uhlíková lobby. Jenže zásoby nerostných surovin v USA rychle klesají, a pokud budou chtít udržet svoji závislost na těchto zdrojích, tak stejně povedou války pod rouškou vývozu demokracie. Tyto války povede jakýkoli prezident USA, protože je v zajetí mocných korporací, lobby a kapitálu.

Hnutí Tea Party nebo Occupy Wall Street, která vznikla v době finanční krize v roce 2008, pomalu ale jistě odcházejí ze scény. Respektive je kapitál sám udusil, protože antikapitalistická hnutí v USA nejsou po chuti, stejně jako regulace kapitálu. Impérium, které si zakládá na demokracii a svobodě, je impériem vývozu chaosu a nerovnosti. Jak se postupně snižuje střední třída v USA a roste chudoba, tak se zapaluje doutnák nepokojů, kdy lidé dříve nebo později vyjdou v USA do ulic a nikoli jen s protesty proti výsledkům prezidentské volby. Jedině poté nastane změna v pohledu na neregulovaný kapitalismus, který ničí nás všechny. Globalizace, která byla nastartována právě v USA, musí změnit svoji tvář k humanismu, jinak totiž zničí celou naši planetu, a to bez ohledu na to, kdo bude americkým prezidentem.

Autor: 
Jan KLÁN, poslanec (KSČM)
Zdroj: 
ÚV KSČM (vítr)