Vojtěch Filip: KSČM hájí zájmy většiny občanů

20. 3. 2017

Komunisté včera na programové konferenci diskutovali, jak oslovit co nejvíce pracujících před blížícími se říjnovými volbami do sněmovny. Radili se, jak jejich zájmy co nejstručněji pojmenovat a vtěsnat do volebního programu.

Za velmi důležité pro oslovení pracující většiny považují heslo volební kampaně. Na konferenci jich padlo několik, prozatím jen v pracovní verzi. Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip vyslovil to své: Obnova suverenity ČR. »Hodně lidí v naší zemi má důvodný strach, že jim stát nezajistí dostatečné bezpečí,« prohlásil. Obavy lidí se týkají sociální oblasti, zdravotnictví, životního prostředí, ale také velkého vlivu Bruselu. Filip hovořil rovněž o tom, že důležité pro stranu bude monitorovat, jak se chová volební soupeř KSČM, tedy sociální demokracie, a o protihráčích, což jsou pravicové strany. Důležité pro komunisty podle něj bude určit si, jak vůči těmto politickým subjektům postupovat. »Před KSČM stojí v roce 2017 prioritní cíl – uspět v souboji o moc právě ve volbách,« zdůraznil předseda ÚV KSČM.

Lidé o programu nevědí

»Osou našeho oslovení voličů zůstávají sociálně ekonomické otázky – posílení vlastnické kontroly státu nad strategickými firmami, otázky překonání příjmové chudoby, odpor vůči dalšímu zpoplatnění služeb,« prohlásil místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš. Je přesvědčen o tom, že komunisté nemají špatný program, ale mnozí lidé o něm bohužel nic nevědí. »Pro nás je doslova dusivé, když jsme ve stínu souboje ANO a ČSSD,« uvedl s tím, že ANO nespokojeným podsouvá cynickou vizi silné ruky (oligarchizace), ČSSD posiluje iluzi své levicovosti přes opakovaný mocenský kompromis s pravicí. Dolejš upozornil rovněž na to, že komunisté se musí přizpůsobit tempu doby, hovořil mj. o čtvrté průmyslové revoluci. »Musíme si říci, jak tomu budeme čelit,« uvedl. Komunistům jde také o vlastnictví strategických podniků, kdy tři čtvrtiny z nich jsou v zahraničních rukách. »Mějme ambici demokraticky kontrolovat ekonomickou moc,« poznamenal. Hovořil také o nepromlčitelnosti »privatizačních zlodějen«, o neopodstatněnosti tzv. církevních restitucí. Nejen on, ale i další účastníci konference zdůrazňovali v předvolebních tématech boj s příjmovou chudobou.

Válka není počítačová hra

Podle místopředsedy ÚV KSČM Josefa Skály je třeba se zamyslet nad tím, které z dříve osvědčených součástí předvolební kampaně přinášejí očekávaný efekt i dnes, do jaké míry plní svou funkci kontaktní kampaň. Právě na ni vsázejí komunisté pravidelně před každými volbami. »Boj o voliče se přesouvá hlavně do médií,« prohlásil Skála. Proto je podle něj potřeba využívat k oslovení lidí ve větší míře sociální sítě, především Facebook. »Role sociálních sítí v předvolebním boji neustále narůstá,« dodal Skála. Uvedl, že kromě zpravodajství a publicistiky v Haló novinách musí strana využívat internet, ale také tiskoviny »do každé rodiny«. Do debaty položil otázku, nakolik ještě kontaktní kampaň plní svou funkci?

Před podceňováním zahraniční politiky varovala vedoucí zahraničního oddělení ÚV KSČM Věra Flasarová. »Mezinárodní politika se týká každého z nás ať už přímo či nepřímo. Je třeba klást důraz na souvislosti mezi politikou KSČM a zahranič- ním děním,« uvedla. Zdůraznila, že KSČM má v mezinárodním kontextu důležité postavení, má autoritu. Prioritou číslo jedna musí být podle ní mír v Evropě. Ne všem je však podle Flasarové jasné, co to znamená. »Mladá generace vidí tu otázku jinak, mladí lidé ne vždy chápou, že například válka na Ukrajině se nás dotýká, je to pro ně vzdálený problém,« uvedla. »Válka není počítačová hra,« zdůraznila s tím, že je třeba ne strašit, ale věcně argumentovat.

Kampaň ovlivní jen málo voličů

Otázkou volebního programu se zabývala většina vystupujících. Podle filozofa Josefa Hellera i nejlépe dělaná kampaň ovlivní jen malé procento voličů. »Je potřeba vyslat do společnosti vizi, která by lidem odpovídala na otázky minulosti, přítomnosti a budoucnosti projektu toho, co od nich chceme,« uvedl. KSČM by se podle něj měla ve volebním programu přihlásit k zaměstnaneckému samosprávnému vlastnictví dotaženému až do nejvyšších orgánů. Podle dalších diskutujících by KSČM měla důrazně odmítnout masovou imigraci z mimoevropských zemí, kterou označili za »strategický plán rozbití Evropy«.

Podle jihočeského zastupitele Petra Braného je k dosažení stanoveného cíle třeba žebřík, přičemž kraje a okresy musí říct, jak přesně si představují postup po tomto žebříku. Volební program by měl podle většiny diskutujících obsahovat návrhy, jak konkrétně řešit výši mezd a platů v ČR.

Konec žebráckých mezd

Navzdory tomu, že podle některých je třeba zabývat se smyslem kontaktní kampaně, jsou kraje, kde na tento způsob oslovování voličů nedají dopustit. »Jde nám o to, aby nás lidi viděli, je třeba s lidmi, o jejichž hlas usilujeme, mluvit,« uvedl například Oldřich Jakoubek z Ostravy. Volební program by podle něj měl odrážet současnou situaci a postoj KSČM k ní. Středočeský poslanec Stanislav Grospič je přesvědčený, že je třeba udělat hlubší analýzu sociálního rozvrstvení ČR. Před podzimními volbami vidí dvě nosná témata. Růst mezd a platů a suverenitu ČR. Za prioritu pokládá vystoupení z NATO.

Podle filozofky Marie Hrošové by v kampani nemělo být směrodatným to, co »od nás voliči chtějí slyšet, ale to, co jim chceme sdělit«. Exposlanec Václav Exner se přimlouval za větší důraz na situaci na venkově. »Venkov nám utíká,« uvedl s tím, že je nutné se více zasadit za rovný život na venkově, proti jeho vylidňování. Volební kampaň by se podle něj mohla nést v duchu hesla Děláme kampaň s vámi.

Michal Kostka ze Zlínska doporučuje jako volební heslo Konec žebráckých mezd, měl i řadu dalších námětů do volebního programu týkajících se postavení zaměstnanců, bytové politiky, sociálních služeb. Emil Pernica, předseda OV KSČM Blansko, hovořil o nutnosti zajistit neprivilegovaným lidem důstojný život.

Náměty, které zazněly na programové konferenci, poslouží k tvorbě volebního programu KSČM. Vojtěch Filip v závěru zopakoval to nejdůležitější - strana hájí zájmy většiny občanů ČR.  

 

Autor: 
(ku, jad)
Zdroj: 
halonoviny.pdf