Blíží se parlamentní volby, hovoří k vám CML (AB)

20. 3. 2017

Dospěli jsme opravdu hodně daleko v praktickém budování demokracie. Místopředseda vlády, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dělá kouzla s okolnostmi neveřejné emise korunových dluhopisů jeho firmy Agrofert (než ji na nátlak převedl do svěřeneckého fondu). Má také nesoulad příjmů s odvedenými daněmi. O svých veřejně propíraných problémech se odmítá bavit nejen na půdě koaliční rady. Poslaneckou sněmovnu vidí jako bandu závistivých kluků, přičemž si z ní dělá jen šprťouchlata a v lidovém tónu ironizuje v médiích všechny kritické hlasy.

Inu, koho si národ zvolil, a možná ještě na podzim zvolí o stupínek výše na hierarchii státních funkcí, toho máme. Pokud se AB stane předsedou vlády, můžeme se dožít mnohého. Především podstatného vzrůstu jeho politické moci i vlivu, a s tím také neblahých důsledků pro náš demokratický systém. Z obou sněmoven si tento pán dělá legraci ostatně už nyní. Možná je moje asociace trochu absurdní a může působit jako katastrofický scénář, ale jisté jeho kroky by se mohly v budoucnu velmi silně, byť v jiné podobě, podobat tomu, co prosazuje v Turecku prezident Erdogan.

Jestliže mnohé státy mají prezidentský systém s výraznými pravomocemi, u nás by se mohl vyvinout obdobný systém premiérministerský. To by určitě přineslo, jak AB známe, nejedno omezení lidských práv, rozvoje společnosti, a v konečném důsledku možná i likvidaci malého a středního podnikání, které jeho zemědělským, potravinářským, chemickým a dalším gigantům evidentně překáží. Určité kroky tímto směrem už ministr financí ostatně podnikl a podniká.

Hnutí ANO je evidentně „strana jednoho muže“. Jeho politická kariéra jako by vypadla z příruček Marxismu -Leninismu o úloze osobnosti v dějinách. Když je země, národ, stát v problémech objeví se silný vůdce, který ji z marastu vyvede. Jenže tento pán nabízí jen všeobjímající, ale jednoduché scénáře typu „ANO, bude líp“. AB evidentně podceňuje i to, že ho i jeho program populismu vynesly masy. Ty určitě zanedlouho „ocení“ i to, že jednoduchá hesla prostě nefungují. A když, tak jen ku prospěchu AB osobně a jeho impéria.

To, že je ANO strana jednoho muže, lze demonstrovat i v komunální politice. Zvolení zastupitelé za ANO evidentně poslouchají příkazy CML (centrálního mozku lidstva AB), jinak jsou za osobní názory vylučováni z hnutí a likvidovány celé okresní organizace. Osobní názory, náměty a kritiky jsou přijímány jen tehdy, když jsou v souladu s plány CML. U nás, v Táboře, jsou zastupitelé za ANO zřejmě poslušní. Odvádějí totiž ve jménu úspěchů svého hnutí na radnici kvalitní destrukční práci. Na základě jejich aktivit kolem sportu a výstavby stadionu loni dokonale rozložili demokraticky zvolenou radniční koalici, která se dosud nevzpamatovala. Město jede samospádem a... Tak sorry, jako...

Autor: 
Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor, (vítr)
Zdroj: 
vlastní