Zimolova chata versus svědomí zastupitelky Radky Maxové (ANO)

27. 3. 2017

Tak si po jednání jihočeského krajského zastupitelstva ve čtvrtek minulý týden (23. března) začínám potvrzovat teorii, že nejvíce křičí ti, co mají máslo na hlavě.. Ano, vůči sociální demokracii v kraji a jejímu celostátnímu fungování mohu mít nejrůznější, ne vždy zcela pozitivní názory a připomínky. Ovšem hon na čarodějnice se mi zdá poněkud přes čáru. Na přetřes jednání zastupitelstva samozřejmě přišlo i mediálně zajímavé budování chat na Lipně hejtmana Zimoly a jeho spolupracovníků. Opoziční strany žádají odvolání hejtmana a ozývá se také koaliční táborská krajská zastupitelka za ANO Radka Maxová. Třeba na svém FB brojí proti Zimolovi:

„Je z morálního, etického hlediska normální, aby člen představenstev jihočeských nemocnic a ekonomický náměstek jedné z nemocnic budoval nemovitosti (malé rekreační objekty, jeden za cca 4,6 mil Kč) pro své dva nadřízené na Lipně? Pro 24 zastupitelů Jihočeského kraje včetně hejtmana ano. Jsem opravdu překvapena tímto hlasování a hlavně svědomím zastupitelů, kteří se zdrželi či hlasovali proti. A chci ocenit ta, kteří hlasovali pro a řekli tím, že toto opravdu není normální chování politika,“ uvádí jako samozvaný arbitr morálních a etických otázek komunální politiky Maxová.

Plně se stavím za hlasování krajských zastupitelů za KSČM ke kterým patřím, a odmítnutí návrhů pravice i Maxové.Rekreační příbytky na Lipně si staví kdekdo z Českých Budějovic i odjinud. Proč by nemohl hejtman se svými spolupracovníky a přáteli. Pokud na to má a legálnost investic prokáže.

Tato kauza je evidentně uměle vyvolaná Zimolovým postojem k politce současného vedení ČSSD a blížícími se volbami. Kromě mateřské Zimolovy strany a jeho odpůrců se jí ráda uchopila také opozice. Komunisté v zastupitelstvu kraje zaujali podle mého názoru rozumný postoj s tím, že nebudou reagovat do doby, než budou zastupitelům předloženy písemné materiály s fakty k prostudování, případně do doby, než bude vše řádně prošetřeno orgány veřejné správy a Policie ČR.

Paní zastupitelce Maxové z ANO bych pak doporučil, aby se raději než pseudokauzami na něčí objednávku zabývala například Čapím hnízdem jejího šéfa Babiše. Z morálního, etického, ale také z trestně právního hlediska zde zřejmě nalezne mnohem více problémů ke komentářům a případnému řešení (na všechno zmíněné si ovšem k centralismu jejího hnutí netroufne), než na Zimolově lipenské chatě.

Autor: 
Radek Springer, táborský zastupitel Jihočeského kraje za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)