Bez obalu s Kateřinou Konečnou 34/2024

27. 8. 2024

Máme za sebou další týden, kdy se pětikoalice činila ve své konstantní práci na tom, aby lidem v České republice ztížila život. Podívejme se na to podrobněji.

Ve středu 21. srpna totiž vláda poslala do Poslanecké sněmovny novelu zákoníku práce, která výrazně omezuje práva zaměstnanců vůči zaměstnavatelům, nebo mimo jiné legalizuje dětskou práci. Kvůli této novele nově nebude výpovědní lhůta běžet od prvního dne následujícího měsíce, ale již od okamžiku výpovědi, což ji v některých případech zkrátí až o měsíc. V některých případech ji pak ještě novela krátí ze současných minimálně dvou měsíců na jeden. Zároveň dojde k prodloužení zkušební doby ze tří na čtyři měsíce. Tím se prodlouží čekání nových zaměstnanců na benefity a zároveň budou obklopeni nejistotou, zda zaměstnavatel nenajde důvod k jejich vyhazovu bez udání důvodu.

Zaměstnavatel ve výhodě

Jde o krok, který ještě více prohloubí ekonomickou nejistotu zaměstnanců a umožní nelegální formy nátlaku na zaměstnance ze strany zaměstnavatelů. Novelu silně kritizovaly především odbory, podle kterých novela nerespektuje skutečnost, že postavení zaměstnanců a zaměstnavatelů v oblasti pracovněprávních vztahů není rovné a že důležitým úkolem zákoníku práce je tuto nerovnost vyvažovat. To sice novela dělá, avšak dynamiku vztahu zaměstnanec – zaměstnavatel posouvá mnohem více ve prospěch zaměstnavatele, než tomu bylo doposud.

Dětská práce zpět!?

Odbory dále považují za nepřijatelné také to, aby se snížila hranice pro výkon práce mladistvých na dosažených 14 let věku, byť se souhlasem rodičů. Je absurdní, že v době, kdy je celosvětovým problémem dětská práce místo vzdělání a přípravy na život, kdy oficiálně 160 milionů dětí vykonává námezdní práci, se v České republice bude dětská práce legalizovat!Nejedná se navíc o jedinou legislativní změnu, na základě které k umenšování práv zaměstnanců v poslední době došlo.

Minulý měsíc schválil Parlament ČR novelu zákoníku práce, která implementuje do českého právního řádu Směrnici Evropského parlamentu a Rady ze dne 19. října 2022 o přiměřených minimálních mzdách v Evropské unii. Asociální Fialova vláda ovšem toto využila a do novely implementovala zrušení institutu »zaručené mzdy« pro zaměstnance v soukromém sektoru. Tato úprava, která zůstává zachována jen do konce roku 2024, zajišťuje osm úrovní minimální mzdy podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávané práce, pro které používá zákoník práce právní pojem »nejnižší úrovně zaručené mzdy«.

Úroveň ochrany zaměstnanců v soukromé sféře tak novelou oproti dřívějšímu stavu a oproti ochraně zaměstnanců ve veřejné sféře znatelně poklesne, protože jedinou záchrannou síť před nepřiměřeně nízkým příjmem bude představovat minimální mzda. Tím je dle odborů – a já se k nim v tomto přidávám – založen rozpor s článkem 16 odst. 1 směrnice o přiměřených minimálních mzdách v Evropské unii, podle kterého »Tato směrnice není platným důvodem ke snížení obecné úrovně ochrany již poskytované pracovníkům v členských státech, zejména ke snížení nebo zrušení minimálních mezd.«

Ke zrušení institutu zaručené mzdy se vláda navíc opět rozhodla bez projednání s odbory, které podaly stížnost týkající se zneužití implementace směrnice. Odborům ve věci nadále vadí, že přijatý dokument negarantuje zvýšení minimální mzdy ze 43 na 47 procent průměrné mzdy a hodnota 47 % je zde označena pouze za orientační dlouhodobý cíl. V krátkodobém horizontu tak fakticky k žádnému navýšení minimální mzdy oproti současnému stavu nedojde. Trend ve vztahu pětikoalice k zaměstnancům je tedy očividný – zatímco budou přicházet o další a další práva, bude až posledním zájmem vlády, aby za svou práci dostali férově zaplaceno.

Dostupné bydlení stále v nedohlednu

A i proto je dostupnost bydlení v České republice nadále velkým problémem. Vysoké ceny bytů, drahé hypotéky a nízké mzdy jsou dohromady důvodem, proč je na koupi bytu v Praze potřeba deset čistých ročních příjmů. A to si dovoluji připomenout, že 2/3 pracujících na průměrnou mzdu vůbec nedosáhnou, takže pro většinu z nich je dostupnost ještě mnohem horší. Průměrná cena bytu v Praze je aktuálně astronomických 7,7 milionu. To je při současných cenách hypoték asi 35tisícová splátka měsíčně, pokud budete splácet 30 let – tedy téměř celý ekonomicky aktivní život. A to ještě musíte mít vlastní milion našetřený.

Česká metropole se po přepočtu na průměrnou mzdu řadí v žebříčku cen bydlení před světová velkoměsta jako Londýn nebo Paříž. Jediným evropským hlavním městem s horší dostupností bydlení je jen Amsterdam. A situace se podle expertů zlepšovat nemá. Po loňském výkyvu cen směrem dolů se dostupnost bytů vrací do starých mizerných kolejí. »Zaznamenali jsme určitý pokles cen nemovitostí v loňském roce, ale nebyl tak výrazný. Teď už jsme v mnoha městech s hodnotami nad rokem 2022. Realitní trh se velmi rychle otřepal z negativních zpráv, které přicházely ze všech stran, a vrátil se zpátky. A vsadím se, že za pět let bude cena zase vyšší, než je teď,« předpovídá Michal Pich, jednatel realitního serveru Reality Čechy.

Namísto toho, aby vláda řešila skutečné problémy svých obyvatel, upekla raději za přísného utajení smlouvu, která upraví vztahy Česka s Vatikánem. Nejcitlivější bod se týká zpovědního tajemství. Protože v celém světě se po vlně skandálů sexuálního násilí kněží na dětech volá po tom, aby měli duchovní povinnost nahlásit podezření o deliktech na nezletilých, i když se o nich dozvěděli u zpovědi. Například v australském státě Queensland od roku 2020 hrozí farářům vězení, když neoznámí případ sexuálního násilí na dítěti. Ve smlouvě, kterou připravili právníci Vatikánu a šesti českých ministerstev v čele s resortem zahraničí, se suše konstatuje, že »Česká republika uznává zpovědní tajemství!«. To platí sice i dnes, ale pokud kněží ví o trestném činu dříve, než se stane, musí udělat všechno proto, aby mu zabránili. A podle odborníků právě toto nebude v platnosti. Rozšíření ustanovení o zpovědním tajemství navíc nebude nově chránit pouze kněze, ale také veškeré pracovníky ve farnostech. Spolu s faktickou legalizací dětské práce tak vláda navíc ukazuje, že naprosto kašle na práva a ochranu dětí, a to i ve věcech jako je dětská práce či sexuální násilí, což považuji za naprosto ohavné, skandální a nepřijatelné.

Vyjádření ke schválení J. Síkely Fialovou vládou za nominanta do Evropské komise: https://www.youtube.com/watch?v=k7QHTY_eqcc

Kde se můžeme setkat?

• pátek 30. srpna – LITOVEL – od 17:30 hod. v koncertním sále budovy Městského klubu na nám. Přemysla Otakara 753
  • sobota 31. srpna – PŘEROV – od 10:00 hod. na Laguně v Přerově zahájení memoriálu Josefa Nekla a Loučení s prázdninami
  • sobota 31. srpna – BRNO – od 13.00 hod. na akci Rozloučení s prázdninami, která se bude odehrávat ve vnitrobloku ulic Křídlovická, Zahradnická a Poříčí (vchod z ulice Zahradnická).
  • Následně pak v 4. září v Kolíně, 6. září v Karviné, Havířově, Ostravě a Frýdku-Místku, 7. září v Litoměřicích, Chomutově a Krupce.

Pro všechny sledující Bez obalu mám navíc speciální nabídku knihy „#Freespeechabsolutist: Jak Janu Bobošíkovou ještě neznáte“ za zvýhodněnou cenu. Tato kniha vyšla při příležitosti životního jubilea známé moderátorky Jany Bobošíkové, která aktuálně spolu s Hanou Lipovskou vede úspěšné médium Aby bylo jasno. V knize najdete mimo celé řady jiných osobností i můj krátký příspěvek. Pokud si ji objednáte do 5. září, můžete ji mít za pouhých 240,- Kč (běžná cena v knihkupectví 349,- Kč). Pro získání slevy prosím napište na abjasno@gmail.com nebo SMS/WhatsApp zprávu na 723741383.

S přáním hezkého zbytku léta

Kateřina Konečná

Video: