BEZ OBALU s Kateřinou Konečnou - 50/2023

12. 12. 2023

Víra ministra Výborného národ nenasytí.

Jurečkův brat šéfuje podniku, který čerpal desítky milionů na dotacích.

Úspěch uskupení STAČILO!

Lidé neuspoří ani korunu na rezervy

V nedávném vydání Bez obalu jsem upozorňovala na skutečnost, že ekonomika České republiky se jako jediná z ekonomik zemí EU ještě nedokázala vyšvihnout zpět na předcovidovou úroveň. Důvody jsou jasné – vládou nezvládnutý boj s inflací, vládou nezvládnutý boj s cenami energií, vládní podpora války na Ukrajině, vládní nákupy předražené techniky. Důsledkem tohoto tragikomického Fialova vládnutí musí šetřit kromě těch nejchudších i střední vrstvy, a to se pak ekonomika startuje dost těžko. Tuhle tezi přitom Fiala i se svým ministrem financí Stanjurou nejsou schopni pochopit, a tak již za pár týdnů všichni pocítíme dopady úsporného balíčku. K nepříznivé finanční situaci českých domácností pak v uplynulém týdnu poskytl zajímavá data sociolog Daniel Prokop. Více než třetina, 35 % domácností, podle něj dnes není schopna generovat žádné úspory a každý měsíc utratí vše, co vydělá. V roce 2021 přitom byl tento jev pozorovatelný »jen« u 19 % domácností. Za vlády Petra Fialy se tak jejich počet téměř zdvojnásobil a podle ekonomů bude dál růst. Podle Prokopa je hlavním problémem, že výdaje na bydlení narostly od podzimu 2021 výrazně i velmi ohroženým domácnostem v příjmové chudobě – a to až o tři tisíce – a také rodinám s dětmi s příjmy pod mediánem, tedy u těch, kteří mají příjmy do 37 tisíc hrubého. U nich nárůst výdajů znamená největší zásah do rozpočtu.

Jurečkův státem dotovaný bratr

Vrátím se krátce ještě ke stávce odborů, konkrétně k počínání premiéra Fialy, který se v době, kdy protesty probíhaly, rozhodl navštívit na Moravě soukromý kravín Pooslaví Nová Ves, kterému šéfuje bratr lidoveckého ministra práce Mariana Jurečky. Namísto nepříjemné diskuze s tisíci protestujícími bojujícími za pracovní podmínky učitelů, nepedagogických pracovníků i dalších zaměstnanců odjel raději premiér daleko do bezpečného prostředí, aby se podíval na to, jakým způsobem Jurečkův bratr nakládá s prostředky, které do družstva v Nové Vsi od státu míří. Družstvo Pooslaví Nová ves je totiž štědrým příjemcem státních dotací, a to zejména z doby, kdy na ministerstvu zemědělství seděl Marian Jurečka v Sobotkově vládě. Redakci Parlamentních listů při pročítání finančních údajů zaujalo, že objem přidělených dotací do Pooslaví se výrazně zvýšil poté, co do křesla ministra zemědělství usedl v roce 2014 Marian Jurečka. Podle serveru Hlídač státu je Lukáš Jurečka přímo navázán na šest společností, které od státu v posledních letech čerpaly – a teď poslouchejte dobře - 282(!) dotací v celkové výši 295 milionů korun. Jsem zvědavá, jakou další podporu mu premiér slíbil za poskytnutí azylu před stávkujícími, kterým vláda v jejich požadavcích ustoupit nehodlá.

Ne (v)Výborný, ale nekompetentní

A kdo také nehodlá ustoupit, v tomto případě v nemravné cenotvorbě, jsou velké potravinové řetězce. Pro server Novinky osvětlil chování řetězců farmář Karel Horák: »Začátkem prosince jsem prodělával dvě koruny na každém litru mléka. Mlékárna si ponechá pět procent zisku, což je v pořádku, ale podle informací z trhu pak velké obchodní řetězce mají přirážku kolem šedesáti procent. Můj názor je, že by řetězcům mělo stačit dvacet procent obchodní přirážky. Kdyby dvacet procent nechaly nám prvovýrobcům, abychom byli v zisku, o dalších dvacet by mohly snížit cenu potravin, v tomto případě mléčných výrobků. Vy jim to zboží dovezete do supermarketu na paletě. Oni to vezmou, dají to na krám, trochu tam svítí, mají tam pokladní, někde si už i sám namarkujete. Mají tak velmi nízké náklady. Mně trvá tři roky, než začnu produkovat mléko – devět měsíců je kráva březí, pak dva roky roste tele. Mlékárna za tři dny z toho vyrobí jogurt a řetězec to za tři hodiny prodá, ale má z toho největší marži,« popsal praktiky řetězců farmář. Agrární komora v týdnu navíc upozornila, že Mlékárna Polná dodává řetězci, který nejmenovala, 110gramový sýr jadel za 19,20 Kč. Na pultech ho ale supermarket prodává za 51,90 Kč. Přirážka je 170 procent. Tohle by si řetězce v Polsku či Německu rozhodně nedovolily. Proč si to tedy dovolují u nás? Protože jediný nástroj lidoveckého ministra zemědělství Výborného v boji proti této nekalé praktice je jeho víra. Výborný ještě v září tvrdil, že ceny potravin klesnou. Nyní, když řetězce avizují od ledna opačný trend, tak přiznává, že s tím vlastně nebude dělat nic jiného, než že bude doufat, že řetězce, které u nás uměle nadsazují ceny potravin X let, si to najednou nyní rozmyslí a uleví občanům, když to vláda nezvládla. Pane ministře, to doufají všichni občané České republiky. Ti s tím ale na rozdíl od vás nemohou nic dělat. To vy jste ve funkci. Od vás se očekává řešení. A jak Výborný odpovídá na otázku, proč je stejný nákup i o 70 procent levnější v Polsku? »Toto číslo je z průzkumu polských novinářů a tu odpověď já neznám. Je třeba se ptát řetězců. Tu otázku jsem jim v pondělí položil a odpověď jsem na ni nedostal.« Asi tolik k legitimitě pana ministra a k tomu, jak se asi chytí za nos řetězce, které se ani neobtěžují ministrovi odpovídat na otázky. Za nos by se měla chytit především celá tragická Fialova vláda včetně Výborného.

Británii trápí migrace

V Británii, kam se teď přesouváme, migranti rozdělili konzervativní stranu a ohrožují premiéra Sunaka, který čelí největší krizi od svého zvolení. Nepodařilo se mu splnit svůj slib, že zastaví přísun ilegálních migrantů, kteří v tisících připlouvají v malých lodičkách z Francie. Nyní jich každý rok připluje 745 000, což ani tradičně tolerantní britská společnost není schopna integrovat. Sunak oprášil nápad bývalého premiéra Borise Johnsona, jak problém vyřešit. Ilegální migranty, kterým se podaří dostat se na britskou pevninu, posadit do letadla a poslat je do Rwandy. Vycházel z předpokladu, že jakmile se potenciální imigranti dozvědí o tomto transferu lidí do Afriky, tak ztratí zájem připlouvat do Británie. Vláda zatím zaplatila Rwandě 240 milionů liber a Rwanda slíbila, že tyto imigranty nepošle zpět do jejich vlastí, odkud uprchli.

Ovšem nedávno se vyskytl velký problém. Podle britských zákonů nelze deportovat migranty do zemí, které nejsou bezpečné. A před několika dny britský Nejvyšší soud oznámil, že Rwanda, kde v roce 1994 bylo zabito téměř 800 000 příslušníků kmene Tutsiů, stále není zcela bezpečným státem. To vyvolalo bouři ve vládnoucí Konzervativní straně, která se rozdělila na dvě poloviny. V úterý má parlament hlasovat o novém zákonu, podle něhož by parlament rozhodl, že Rwanda je bezpečným státem, ministři by směli odmítnout zahraniční soudy, které by chtěly transfer do Rwandy blokovat, a parlament by potvrdil svou absolutní suverenitu. Pokud zákon neprojde, tak se Sunakovo křeslo rozkolísá.

Jen pro vysvětlení – v konzervativní straně jsou 4 velké frakce: Evropská výzkumná skupina, Noví konzervativci, Skupina zdravého rozumu a skupina Jednoho národa. Ministr pro imigraci, blízký Sunakův přítel, který mu pomohl ke zvolení premiérem, rezignoval a vyzval brexitovou pravici, aby odmítla zákon i premiéra. Podle současné praxe, pokud 53 poslanců informuje tzv. Výbor 1922, že premiér nemá jejich důvěru (zatím se tak vyslovilo více než 20 poslanců), musí dojít k volbě nového šéfa strany, a tedy pravděpodobně k předčasným volbám. Jejich výsledek může ovlivnit rostoucí popularita nové pravicové a ostře protiimigrantské strany Reforma. Zatím ji výzkumy přisuzují 11 %, ale díky migrační politice se počítá, že získá i podporu stoupenců bývalé nacionalistické strany UKIP, která prosazovala Brexit, a v roce 2015 ji volily téměř 4 miliony občanů. V nejbližších dnech se tedy dozvíme, zda nejsou dny Sunaka sečteny…

Koalici STAČILO! narůstá podpora

Na úplný závěr bych chtěla poděkovat za podporu, kterou vyjadřujete nově vzniklému uskupení STAČILO! Je to nejsilnější možná alternativa sněmovní opozici i roztříštěné mimoparlamentní scéně. Vznikla jako odpověď na volání po spojení sil tak, aby nepropadlo obrovské množství hlasů. Ačkoli jsem k volebním průzkumům vždy hodně skeptická, evidentně má ohlas, neboť ve dvou posledních průzkumech se umístila nad 5% hranicí. Chtěla bych vám za to moc poděkovat, protože je to vaše zásluha, a já vám slibuji, že společně tomu marasmu tady i v EU už brzy řekneme STAČILO!

Užívejte předvánoční atmosféru! 

Kateřina Konečná 

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=0xOnoK3KEdo

Rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/

 

 

 

Video: 
Autor: 
Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně ÚV KSČM a poslankyně Evropského parlamentu
Zdroj: 
e-mail