Budvaru kvůli vynucenému odchodu z Ruska a inflaci klesl zisk o dvě pětiny

30. 6. 2023

Národní pivovar Budějovický Budvar loni v tržbách opět překonal hranici tří miliard korun. Zisk před zdaněním mu nicméně klesl o 39,5 procenta na necelých 256 milionů Kč. Vyplývá to z výroční zprávy národního podniku, zveřejněné na jeho webových stránkách. Důvodem propadu zisku byly především vynucené zastavení dodávek do Ruska a dopady bezprecedentní inflace.

Celkový výstav piva se loni snížil meziročně o 1,2 % na zhruba 1,8 mil. hektolitrů. Tržby klesly o 2,7 % na 3,031 mld. Kč. Pokles objemů i tržeb podle zprávy přímo souvisí především se zastavením dodávek na ruský trh. Inflace se pak negativně promítla do cen nakupovaných surovin a produktů, které jsou nezbytné pro výrobu. Největší dopad na výsledky hospodaření pivovaru mělo zvýšení cen obalového materiálu a elektrické energie.

»Jsem velmi rád, že se nám v loňském mimořádném roce, kdy jsme prakticky přes noc zastavili prodeje na ruský trh, podařilo tuto ztrátu v objemu a tržbách do značné míry kompenzovat. V oblasti zisku jsme se pak navíc museli vypořádávat s následky prudkého a náhlého zdražení cen energií, paliv a obalového materiálu v celkovém negativním dopadu přes 250 miliónů korun,« uvedl k výsledkům Petr Dvořák, ředitel Budějovického Budvaru.

Národnímu pivovaru se kvůli odchodu z ruského trhu nepodařilo zopakovat loňský rekordní rok na exportních trzích. Celkově Budějovický Budvar vyvezl o necelá čtyři procenta méně než v roce 2021. Přesto byl například zaznamenán historicky nejlepší výsledek na Slovensku, kde má národní pivovar jednu z dceřiných společností. Meziročně výrazně rostly i objemy piva vyvezeného na Ukrajinu, do Rakouska, Španělska, Itálie ale i Maďarska či Chorvatska. Ve Spojených Arabských Emirátech se pak prodalo o téměř 50 % více než rok před tím. Vzrostl i objem exportu do Kanady, kde Budějovický Budvar prodává své pivo pod značkou Czechvar.

Národní podnik loni pokračoval v rozsáhlém investičním rozvoji v souladu se strategií svého rozvoje, a to v celkovém objemu 313 mil. Kč. Hlavní investicí loňského roku bylo spuštění nové moderní plnící linky na plechovky s kapacitou až 45 tisíc plechovek za hodinu.

(ici)
iportaL24.cz, náhled. foto