Pondělní glosa Jiřího Weigla. Co přinesly letošní evropské volby v české politice?

10. 6. 2024

Skončily evropské volby a jejich výsledky přinesly pro českou politiku důležité zprávy.

Nejdříve o poražených:

1. Jednoznačně prohrála vládní koalice, pro níž hlasovalo pouze 37% voličů.
  2. Zvláštní zmínku zaslouží historický debakl Pirátů, kteří získali pouze 1 poslanecký mandát a jejich lídr se do EP vůbec nedostal.
  3. Stejně tak byly volby debaklem pro nesmírně naduté hnutí STAN, které se postupně vyprofilovalo jako agresivní progresivistické uskupení s velkými politickými ambicemi.
  4. Je bohužel smutnou pravdou, že hlavním prosazovatelem pokrokářské politické agendy u nás je nyní fialovská ODS.
  5. Posledním poraženým je koalice SPD a Trikolóry. Zdá se, že politický styl Tomia Okamury se již poněkud vyčerpal a nové voliče neoslovuje.

A teď o vítězích:

1. Jasným vítězem voleb je hnutí ANO.
  2. Skutečným fenoménem voleb se stala koalice hnutí Motoristé sobě a Přísaha, respektive její lídr Filip Turek, který jako úplný politický nováček se stal jednoznačnou osobností těchto voleb a dokázal přivést svou politickou formaci na třetí místo v zisku volebních hlasů.
  3. Dalším skokanem těchto voleb je koalice Stačilo! vytvořená europoslankyní a předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou. Ta je velmi schopná, zkušená politička, která dokázala za sebou shromáždit část levicového elektorátu, který nedůvěřuje hnutí ANO a pokrokáři jsou pro něj nepřijatelní. Má dobře nakročeno na tomto základě v české politice trvaleji fungovat.

Přestože v dalších evropských zemích došlo v těchto volbách k silným politickým zemětřesením (Francie, Německo aj.), ukazuje se, že otřást evropským politickým mainstreamem je nesmírně obtížné. Nespokojenci sice posílili, ale ne natolik, aby byli schopni neblahé směřování EU zásadněji změnit. Éra pokračujícího úpadku bude i po těchto volbách v Evropské unii nepochybně pokračovat.

Celý článek zde:

Jiří Weigl, 10. 6. 2024