Příkopy v české společnosti se prohlubují

15. 12. 2023

Zbraně, učebnice a bible

Ministr vnitra Vít Rakušan řekl Respektu, že není pravda, že Ukrajinci v České republice žijí na úkor českých občanů, a že tato lež má potenciál měnit politické uspořádání v zemi, proto vláda musí na takové dezinformace reagovat. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák včera rozhodl o odvolání děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka, protože Ševčík označil eurokomisařku Věru Jourovou jako „Joudovou“ a premiéra Petra Fialu jako „hňupa“. Kněz Tomáš Halík využil svého kázání na sobotním pohřbu Karla Schwarzenberga k tomu, aby bez uvedení jakéhokoliv jména (ve 12:39) naznačil, že Andrej Babiš, Robert Fico a Viktor Orbán jsou „populisté, demagogové a šovinisté“, kteří chtějí „vytrhnout náš národ z rodiny sjednocující se Evropy“, stejně jako to dělali nacisté a komunisté. Příkopy v české společnosti se prohlubují a ti, kdo mají v rukou zbraně, učebnice a bible, zatím nenašli způsob, jak obě strany sblížit.

Erik Best