Stanovisko k protestům zemědělců

odbory.jpeg

Stanovisko k protestům zemědělců

_________________________________

Odborové sdružení Čechy, Moravy, Slezska plně podporuje protesty českých zemědělců zaměřené na řešení současného neutěšeného stavu v českém zemědělství.

Vnímáme současnou tíživou situaci českých zemědělců a neadekvátní českou vládní politiku dotací, výkupních cen zosobňující vysoké marže pro obchodníky, nedostatečné ochrany českého trhu proti levným nekvalitním zahraničním potravinám a dovozu zemědělských levných zemědělských komodit.

Odmítáme spolu s nimi nesmyslná opatření Green Dealu a další rozhodnutí Evropské komise likvidující ve své podstatě tradiční zemědělskou výrobu.

Politika současné české vlády spolu s inflací a růstem cen energií likviduje české zemědělce a Českou republiku i její občany činí stále více závislými na zahraničním dovozu.

Politika vlády spolu s praktikami obchodních řetězců ožebračují jak české zemědělce, ale ožebračují také i české občany coby spotřebitele. Dotýká se negativně i odvětví potravinářského a zpracovatelského průmyslu, negativně dopadá na zaměstnance v těchto odvětvích. Je třeba klást si otázku, koho česká vláda hájí? Odmítáme diktát zájmů zahraničního kapitálu, nadnárodních obchodních řetězců a Evropské unie.

Vyjadřujeme proto plnou solidaritu českým zemědělcům.

STOP LIKVIDACI ČESKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ!

Centrála Odborového sdružení Čech, Moravy, Slezska

V Praze dne 9. února 2024